Perniagaan Hebat untuk Dimulakan di Bandar Kecil

Bandar kecil dapat memberikan kualiti hidup yang lebih baik dan kurang kesesakan daripada bandar besar. Bagi pengusaha baru, mereka juga dapat menawarkan pelbagai peluang perniagaan yang berpotensi. Sebahagian besarnya, idea perniagaan yang bagus untuk bandar kecil anda akan bergantung pada keperluan warganegara dan betapa mereka menerima idea-idea baru, jadi perlu untuk mengenali bandar anda dengan baik sebelum melancarkan idea anda.

Potensi

Walaupun jumlah pelanggan anda mungkin kurang di bandar kecil, itu tidak bermakna keuntungan anda akan rendah. Sekiranya anda dapat mengukir ceruk di sebuah bandar kecil, anda boleh menjaringkan pasar dengan menjadi satu-satunya di kawasan ini yang menawarkan produk atau perkhidmatan anda. Sebagai contoh, kedai runcit di bandar kecil tanpa persaingan dari rantai besar boleh menjadi usaha yang sangat menguntungkan.

Pendekatan

Pendekatan yang baik untuk diambil ketika mencari idea perniagaan di kota kecil adalah dengan mencari keperluan yang dapat dipenuhi oleh perniagaan anda, menurut laman web Pengusaha, a Jika anda baru mengenal kawasan ini, berbincanglah dengan penduduk setempat dan pegawai pemerintah kota untuk mendapatkan beberapa idea. Anda mungkin mendapat lebih banyak kejayaan dengan memulakan perniagaan yang berorientasikan perkhidmatan yang memenuhi keperluan tertentu berbanding dengan usaha untuk mewujudkan operasi runcit baru.

Pertimbangan

Tidak kira apa jenis perniagaan yang anda pilih, sukar untuk memenangi penduduk, terutamanya jika bandar ini mempunyai cara hidup yang kuat. Sebuah bandar di mana penduduk telah pergi ke kedai makan atau kedai kopi selama beberapa dekad mungkin tidak akan menerima kedai kopi gourmet yang baru. Walaupun anda memberikan perkhidmatan yang diperlukan, anda mungkin masih perlu bekerja keras untuk mendapatkan kepercayaan penduduk tempatan.

Pengenalan

Tidak seperti memulakan perniagaan di sebuah bandar besar di mana anda mungkin perlu memasarkan dengan sangat banyak agar dapat diperhatikan, anda boleh menggunakan pendekatan pemasaran yang lebih rendah untuk pemasaran di sebuah bandar kecil. Menurut Gaebler.com, sentuhan peribadi boleh membantu. Usahakan untuk menjalin hubungan dengan warga negara lain dengan menghadiri majlis sosial dan terlibat dengan usaha amal tempatan.

Jenis-Jenis

Jenis perniagaan yang mungkin belum tiba di bandar kecil anda boleh merangkumi perkhidmatan penghantaran haiwan peliharaan atau perkhidmatan runcit. Sekiranya bandar anda mempunyai sebilangan besar keluarga berpendapatan dua, mungkin ada keperluan untuk perniagaan pembersihan rumah atau jagaan harian. Cuci kereta bergerak juga sesuai jika satu-satunya alternatif adalah mencuci kereta automatik atau layan diri.