Kelemahan Pemasaran Brosur

Walaupun brosur boleh menjadi cara yang berjaya bagi perniagaan untuk memasarkan produk dan perkhidmatan mereka dan meningkatkan kesedaran masyarakat tentang syarikat mereka, mereka mempunyai kekurangan. Sebagai pemilik perniagaan, anda mesti memutuskan apakah ini menghalang apa yang ingin dicapai oleh syarikat anda melalui pemasarannya. Bahan cetak lain mungkin lebih sesuai dan berkesan untuk perniagaan kecil.

Jangkauan Terhad

Jumlah orang yang dihubungi melalui penggunaan brosur bercetak adalah terhad. Itu hanya bergantung pada jumlah brosur yang secara fizikal anda boleh berikan atau sebarkan melalui surat. Sebagai pemilik perniagaan kecil yang sibuk, ini boleh menjadi tugas yang membosankan dengan perbelanjaan tambahan yang tidak diingini. Medium pemasaran lain menawarkan penyelesaian yang lebih mudah untuk beriklan kepada khalayak yang lebih besar. Ini termasuk iklan untuk surat khabar, majalah, Internet dan radio. Bandingkan dengan menghantar atau menghantar 1,000 brosur dengan iklan surat khabar dengan serta-merta dilihat oleh berpuluh-puluh ribu pembaca setiap hari.

Risiko Menjadi Usang

Pemilik perniagaan sering diminta memesan sejumlah besar brosur kerana semakin besar pesanannya, semakin rendah kos cetak setiap brosur. Pesanan cetak besar berjumlah lebih dari 1,000 brosur selalunya lebih banyak daripada yang diperlukan oleh kebanyakan perniagaan kecil. Satu perkara yang pasti dalam perniagaan adalah bahawa perkara-perkara cenderung berubah - dari harga produk atau perkhidmatan dan jenis perkhidmatan yang ditawarkan, hingga maklumat hubungan dan, kadang-kadang, bahkan khalayak sasaran. Anda mesti menyebarkan semua brosur anda sebelum sebarang perubahan ketara dilakukan dalam syarikat anda yang akan menjadikan maklumat itu usang. Mungkin membuang beratus-ratus brosur adalah banyak pembaziran wang dan kertas.

Proses Terlibat

Sekiranya anda ingin mengiklankan perniagaan kecil anda dengan cepat, brosur mungkin bukan kaedah pemasaran yang paling berkesan. Lebih banyak yang terlibat dalam membuat brosur daripada iklan cetak, kad nama, brosur, penyangkut pintu dan papan tanda, yang lebih ringkas dalam mesej mereka. Anda mesti memutuskan perkataan brosur, menyusun gambar, membuat reka bentuk, mencetak brosur dan menyebarkannya. Semua ini memerlukan masa jika anda mahu brosur anda kelihatan dan dibaca secara profesional. Ini bermaksud bekerja dengan firma pemasaran atau reka bentuk atau membayar secara berasingan untuk perkhidmatan jurugambar, artis grafik dan pencetak. Pada akhirnya, ini sering menjadi proses yang lebih panjang - dan mahal daripada yang ingin dilakukan oleh kebanyakan pemilik perniagaan kecil.

Teks Berat

Brosur khas adalah ukuran huruf dilipat menjadi tiga panel. Walaupun gambar dan grafik adalah sebahagian daripada reka bentuk, teks adalah komponen utama. Di satu pihak, sebilangan pemilik perniagaan kecil sukar mendapatkan teks yang cukup untuk mengisi ruang yang ada. Sebaliknya, mereka yang mempertaruhkan bahawa brosur mereka sebenarnya akan dibaca dan tidak dibuang bersama dengan surat sampah. Brosur mengandungi terlalu banyak maklumat untuk diproses oleh banyak orang dalam kehidupan mereka yang semakin sibuk. Anda mesti menarik perhatian orang-orang ini semasa mereka dalam perjalanan. Iklan papan iklan yang pintar atau iklan radio yang menarik dapat diterima oleh pengguna berpotensi dalam perjalanan ke tempat kerja atau ketika mereka menjalankan tugas, misalnya.