Undang-undang Cukai Korporat mengenai Bonus

Syarikat dan jenis syarikat lain biasanya membayar gaji atau upah tunai kepada pekerja untuk perkhidmatan yang diberikan, tetapi dalam beberapa kes, pekerja mungkin menerima pembayaran sekaligus yang disebut bonus. Bonus adalah cara biasa yang diberikan oleh syarikat dan organisasi lain sebagai pengurus dan pekerja lain untuk berprestasi pada tahap tinggi. Bonus dikenakan cukai pendapatan persekutuan dan penahanan cukai pendapatan.

Cukai ke atas Bonus

IRS menyatakan bahawa bonus dianggap sebagai sebahagian daripada gaji pekerja dan harus tertera di borang W-2 yang menunjukkan pendapatan yang anda perolehi. Walaupun banyak syarikat memberikan bonus tunai, anda mungkin menerima bonus dalam bentuk hadiah seperti percutian atau harta tanah. Pampasan tanpa tunai yang diberikan sebagai bonus dikenakan cukai sehingga nilai pasaran wajar. Nilai pasaran yang adil adalah jumlah yang harus anda bayar untuk sesuatu di pasaran terbuka. Sebagai contoh, pakej percutian yang akan dikenakan biaya $ 2,000 untuk mengatur sendiri akan meningkatkan pendapatan bercukai anda sebanyak $ 2,000.

Pemotongan Cukai atas Bonus

Majikan dikehendaki menahan sebahagian daripada wang yang diperoleh pekerja dan mengirimkannya ke IRS untuk tujuan cukai. Untuk pendapatan biasa, pemotongan cukai bergantung pada pendapatan tahunan dan pengecualian yang dituntut pada borang W-4 semasa anda mengambil pekerjaan, tetapi bonus dikenakan peraturan pemotongan cukai khas. IRS menyatakan bahawa bonus dianggap sebagai gaji tambahan dan bukannya gaji biasa dan sering dikenakan pemotongan cukai sebanyak 25 peratus. Tetapi dalam beberapa kes, syarikat mungkin memberikan bonus yang sangat besar kepada pengurus peringkat tinggi; IRS menyatakan bahawa individu yang menerima upah tambahan lebih daripada $ 1,000,000 selama setahun dikenakan penahanan cukai sebanyak 35 peratus. Pendapatan bonus juga dikenakan cukai Medicare dan Jaminan Sosial.

Bonus yang dijanjikan

Majikan boleh menjanjikan bonus atau penghargaan kepada pekerja tetapi gagal menunaikan janji tepat pada waktunya. IRS menyatakan bahawa cukai hanya dikenakan pada bonus yang sebenarnya dibayar kepada anda.

Pertimbangan

Walaupun bonus dikenakan kadar pemotongan cukai yang tinggi, jumlah cukai sebenar yang anda bayar pada bonus mungkin lebih rendah daripada jumlah yang ditahan. Apabila anda mengemukakan penyata cukai pendapatan, anda dapat mengurangkan liabiliti cukai anda dengan mengambil potongan cukai dan kredit. Dengan mengambil potongan cukai dan kredit mungkin membolehkan anda mendapatkan bayaran balik cukai untuk sebahagian wang yang ditahan dari bonus anda.