Cara Memulakan Perkhidmatan Penggredan Duit Sendiri

Keadaan menjadi kebimbangan besar bagi banyak pengumpul duit syiling kerana ia sangat mempengaruhi nilai duit syiling. Apabila anda memulakan perkhidmatan penggredan duit syiling, anda bersetuju untuk menilai kualiti estetika syiling secara objektif. Setelah duit syiling dinilai, peniaga dan pembeli dapat membuat keputusan jual beli yang lebih baik. Mendapatkan perkhidmatan penilaian anda sendiri memerlukan kerja keras, tetapi boleh menjadi kaedah yang bermanfaat untuk mencari nafkah.

1

Nilai pasaran untuk menentukan matlamat masa depan untuk perkhidmatan penggredan duit syiling anda. Sebilangan besar pengumpul duit syiling meletakkan perkhidmatan penggredan syiling menjadi tiga peringkat, menurut Panduan Mengumpul Syiling untuk Pemula, sebuah laman web yang memperlihatkan hobi. Kaji perkhidmatan lain untuk menentukan apa yang anda akan lakukan secara berbeza dan kualiti apa yang ingin anda tiru. Perkhidmatan Penggredan Syiling Profesional dan Perbadanan Jaminan Numismatik secara amnya dianggap sebagai perkhidmatan yang paling dihormati.

2

Tentukan jenis skala penggredan yang akan anda gunakan. Perkhidmatan Penggredan Koin Profesional, misalnya, menilai syiling pada skala dari 1 hingga 70. Sebuah duit syiling dengan nilai 1 dianggap dalam keadaan buruk dan hanya menawarkan tarikh dan jenis yang dapat dikenal pasti. " Bahagian tepi dan ciri-ciri duit syiling seperti ini telah dipakai sehingga semua yang dapat dilakukan oleh grader adalah mengenal pasti duit syiling. Duit syiling yang diberi nilai 70 dapat digambarkan untuk kelihatan "seperti dipukul, dengan teguran penuh", yang bermaksud bahawa pinggirnya tajam dan ciri-ciri pada setiap sisi duit syiling itu hampir sempurna. Skala yang anda putuskan harus menggunakan kombinasi huruf atau angka yang mudah diingat yang membolehkan pelbagai penerangan. Lagipun, jika duit syiling dapat dinilai sama ada "baik" atau "buruk", pelanggan tidak benar-benar mendapat banyak maklumat.

3

Tentukan kaedah merangkumi syiling yang anda nilai. Plastik mestilah jelas sekali sehingga pengumpul dapat melihat duit syilingnya, tetapi plastik juga mesti cukup kuat untuk mengelakkan kerosakan pada duit syiling. Estetika pemegang syiling anda juga penting; banyak pengumpul mempamerkan duit syiling mereka di pemegang ini dan kemungkinan akan melindungi perkhidmatan yang mengembalikan wang syiling dalam kes menarik.

4

Tetapkan jadual harga untuk perkhidmatan penilaian anda. Anda mesti mencapai keseimbangan; perkhidmatan anda mesti cukup mahal sehingga anda akan menjana wang, tetapi mestilah cukup murah sehingga bermanfaat bagi pengumpul untuk menghantar wang mereka kepada anda. Anda juga boleh mengubah harga anda mengikut masa penyelesaian yang anda janjikan. Pelanggan boleh membayar lebih banyak sebagai pertukaran untuk perkhidmatan yang lebih pantas.

5

Iklankan perkhidmatan anda di komuniti numismatik. Hubungi blog pengumpul duit syiling dan beriklan dalam penerbitan seperti Coin World, sebuah majalah untuk pengumpul duit syiling dan mata wang. Beritahu pelanggan apa yang membezakan anda daripada perkhidmatan penilaian lain yang tersedia untuk komuniti duit syiling dan sertakan maklumat hubungan anda dan alamat surat-menyurat. Setelah orang mengetahui bahawa perkhidmatan anda tersedia, yang tinggal hanyalah menilai wang syiling yang anda terima dan mengembalikannya.

6

Lengkapkan segala dokumen undang-undang yang diperlukan untuk memulakan perniagaan di negeri atau daerah anda. Bentuknya mungkin berbeza, tetapi anda mungkin perlu mendaftarkan nama perniagaan, mengatur pembayaran cukai dan banyak lagi. Pertimbangkan untuk berjumpa dengan pengacara untuk memastikan anda telah mengikuti semua undang-undang yang berlaku di negeri anda.