Cara Memasarkan Perniagaan Katering Kopi Bergerak

Penggemar kopi mungkin bersedia melakukan perjalanan untuk mendapatkan minuman kegemaran mereka, tetapi sebagai perniagaan katering kopi mudah alih, anda malah membawa minuman itu kepada mereka. Memasarkan perniagaan anda memerlukan pendekatan serampang dua mata. Anda perlu meyakinkan bakal pelanggan anda bahawa katering kopi mudah alih memenuhi keperluan mereka, dan kemudian membuat mereka melihat bahawa syarikat khusus anda adalah pilihan terbaik untuk pekerjaan tersebut.

Jenama Sendiri

Kopi mungkin merupakan komoditi, tetapi itu tidak bermaksud penggemarnya menganggap semua cawan java sama. Beberapa penggemar kopi sangat setia dengan jenama kegemaran mereka, jadi pastikan produk anda menonjol. Kembangkan logo yang menarik, dan mungkin maskot, yang dapat menjadikan jenama anda lebih berkesan. Ia harus menjadi sesuatu yang segera dikenali oleh pelanggan dan tidak mengelirukan dengan pesaing. Membelanjakan sedikit wang untuk mendapatkan profesional untuk merancang logo anda lebih banyak daripada membayar jika ia membantu pelanggan mengingat nama anda ketika mereka mencari perkhidmatan kopi.

Melabur dalam Internet

Sekiranya anda sebuah syarikat katering kopi mudah alih, anda mungkin tidak mempunyai kedai di mana pelanggan dapat menemui anda. Halaman Web anda berfungsi sebagai etalase, jadi reka bentuknya dengan sewajarnya. Pastikan ia memberitahu calon pelanggan minuman apa yang anda tawarkan, memaparkan gambar minuman dan acara yang telah anda laksanakan, dan menerangkan sebarang pakej yang anda tawarkan. Sertakan maklumat hubungan anda dan maklumat harga umum supaya pihak yang berminat dapat menghubungi anda untuk memenuhi acara mereka.

Minuman Dewasa yang Bertanggungjawab

Cari perniagaan tempatan dan tekankan apa yang boleh dilakukan stesen kopi bergerak untuk mereka. Acara korporat biasanya dikaitkan dengan bar tradisional dan bukannya bar kopi, tetapi di era ketika kesalahan seperti memandu dalam keadaan mabuk diperlakukan dengan tahap keparahan yang semakin meningkat, pendekatan itu membahayakan perniagaan. Pasarkan perniagaan katering kopi mudah alih anda kepada syarikat lain sebagai pilihan untuk mesyuarat dewan bandar atau acara perniagaan di lokasi. Persidangan perniagaan dengan stesen kopi yang menawarkan latte dan cappuccino sebagai ganti kopi yang menetes keluar dari Thermos boleh menambahkan sentuhan kelas yang dicari syarikat itu.

Acara Pagi-Pagi

Katering kopi mudah alih boleh menjadi penyelamat bagi mereka yang mempunyai acara pada awal pagi dan hanya memerlukan trak katering untuk mengingatkan mereka betapa mereka memerlukan kopi. Perenang berenang di pagi hari, misalnya, memperlihatkan ibu bapa yang letih dengan masa untuk menghirup latte sementara mereka menunggu acara anak-anak mereka. Operasi kopi mudah alih mungkin hanya untuk menjalankan 5K pagi untuk amal atau meningkatkan sukarelawan membersihkan jalan tempatan untuk projek khidmat masyarakat. Semakin banyak pendedahan perniagaan anda terhadap acara ini, semakin banyak bakal pelanggan yang akan anda jangkau.

Permainan Nama

Di mana-mana acara yang anda jalani, pastikan semua orang mengetahui nama anda dan cara menghubungi anda. Pastikan logo dan nama syarikat anda kelihatan jelas di kenderaan anda. Tanda di stesen kopi anda dengan URL anda memberitahu semua orang yang bertanggungjawab untuk kopi tersebut. Menandakan cawan kopi anda membolehkan pelanggan berjalan-jalan dengan iklan produk anda. Mempunyai kad perniagaan, magnet atau lain-lain barang kecil yang membolehkan anda dihubungi kemudian.

Iklan yang disasarkan

Mengiklankan perniagaan anda adalah komponen utama pemasaran, tetapi perniagaan katering kopi mudah alih memerlukan strategi periklanan yang fokus. Menjalankan iklan radio atau iklan TV menghabiskan banyak wang untuk menjangkau mereka yang tidak mungkin memerlukan perkhidmatan anda dalam masa terdekat. Sebaliknya, fokus pada jurnal perniagaan ke perniagaan atau gerai yang ditujukan kepada perancang acara. Majalah pengantin adalah sumber pengiklanan yang berpotensi lain, kerana mereka yang merancang perkahwinan mereka mungkin memutuskan kopi khas adalah iringan yang baik untuk menu makanan dan minuman mereka.