Potongan Cukai untuk Pekerja Restoran

Bekerja di restoran dapat memberi anda upah yang lebih baik daripada banyak jenis pekerjaan lain, tetapi sifat pekerjaan restoran dapat menyebabkan anda menanggung beberapa perbelanjaan peribadi. Walau bagaimanapun, anda boleh menuntut potongan untuk sebahagian daripada perbelanjaan ini pada penyata cukai anda. Walau bagaimanapun, anda mesti memilih untuk membuat potongan untuk memanfaatkan penjimatan cukai.

Pakaian Seragam Restoran

Sama ada anda seorang tukang masak yang menghabiskan banyak waktu di dapur, sebahagian daripada kakitangan menunggu atau merupakan pekerja penghantaran restoran, majikan anda mungkin meminta anda memakai pakaian seragam atau pakaian pelindung di tempat kerja. Sekiranya anda membayar di luar poket untuk barang-barang ini dan pemilik restoran tidak membayar balik, anda layak menuntut potongan harga beli pakaian serta beberapa kos penyelenggaraan, seperti cucian kering. Namun, untuk menuntut potongan itu, pakaian yang anda beli mestilah tidak sesuai untuk dipakai di luar tempat kerja atau memberikan perlindungan dari beberapa bahaya keselamatan yang wujud dalam perniagaan restoran.

Perbelanjaan Penghantaran Makanan

Sekiranya anda menghantar makanan untuk restoran dengan menggunakan kenderaan peribadi, perbelanjaan gas bulanan anda akan meningkat, nilai kereta anda akan berkurang disebabkan oleh percepatan keausan biasa dan anda mungkin perlu membawa kereta masuk untuk penyelenggaraan lebih banyak selalunya. Oleh kerana perbelanjaan kereta ini berkaitan dengan pekerjaan anda, IRS juga membolehkan anda menuntut potongan untuk mereka. Sekiranya anda menggunakan kenderaan untuk bekerja sama seperti yang anda gunakan untuk tujuan peribadi, ada baiknya mengurangkan perbelanjaan sebenar untuk gas, minyak, pembaikan, pembayaran sewa dan premium insurans.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengurangkan jumlah kos tahunan anda. Sebaliknya, anda mesti memperuntukkan perbelanjaan antara kerja dan penggunaan peribadi. Anda boleh melakukan ini dengan menggandakan perbelanjaan tahunan yang ditanggung dengan nisbah batu yang anda lalui menghantar makanan ke jumlah batu yang anda lalui sepanjang tahun. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kadar jarak tempuh IRS untuk setiap batu yang berkaitan dengan kerja yang anda jalani.

Perbelanjaan Restoran Lain

Walaupun pakaian seragam dan kereta adalah jenis yang paling biasa ditanggung pekerja restoran, potongan lain ada. Selagi anda membuat perbelanjaan tunai selama tahun pajak untuk tujuan menjalankan tugas pekerjaan anda di restoran dan perbelanjaannya biasa dan diperlukan untuk industri restoran, IRS akan membenarkan pemotongan untuk itu.

Melaporkan Potongan Restoran

Anda mesti melaporkan semua pemotongan pada Jadual A dengan perbelanjaan lain yang anda nyatakan. Oleh kerana pemotongan standard tersedia untuk kebanyakan pembayar cukai tanpa perlu melaporkan perbelanjaan tertentu, pastikan perincian akan menjimatkan lebih banyak cukai daripada potongan standard. Lebih-lebih lagi, semua perbelanjaan anda dikenakan had pendapatan kasar 2 peratus yang disesuaikan, yang mengharuskan anda mengurangkan jumlah semua perbelanjaan lain sebanyak 2 peratus daripada pendapatan kasar anda yang disesuaikan untuk mencapai jumlah yang boleh ditolak.