Saya Lupa Kata Laluan ke Pelayan ColdFusion 9 saya

ColdFusion merangkumi papan pemuka yang digunakan untuk menubuhkan pelayan ColdFusion. Anda boleh mengubah fail konfigurasi XML menggunakan akaun pentadbir Windows untuk menetapkan semula pelayan dan meminta kata laluan baru. Ini tidak memulihkan kata laluan asal anda, tetapi memberi anda peluang untuk membuat kata laluan baru.

Tujuan

Penyediaan kata laluan pentadbir ColdFusion di pelayan Web melindungi akaun anda daripada pengguna yang tidak dibenarkan yang boleh log masuk ke pelayan. Ini menambahkan lapisan perlindungan tambahan untuk pelayan Web anda, jadi hanya pentadbir yang dapat mengubah file dan izin halaman Web. Pentadbir rangkaian utama boleh mengganti perlindungan kata laluan, jadi anda boleh menetapkan semula kata laluan jika anda terlupa atau kehilangannya.

Proses

Setelah anda log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan pentadbir anda di pelayan, lakukan carian fail Windows untuk fail "neo-security.xml". Buka fail dengan mana-mana penyunting. Anda bahkan boleh menggunakan Windows Notepad untuk mengedit kandungan fail. Dalam kandungan, ubah pemboleh ubah "admin.security.enabled" menjadi "false". Ini melumpuhkan kata laluan, jadi anda boleh mengubahnya menjadi yang baru.

But semula

Selepas anda menukar sebarang fail dalam perkhidmatan pelayan ColdFusion, anda mesti menghidupkan semula perkhidmatan tersebut. Anda boleh menghidupkan semula seluruh komputer untuk menghidupkan semula perkhidmatan, tetapi melumpuhkan pelayan Web untuk jangka masa yang diperlukan untuk memulakan semula. ColdFusion mempunyai ikon di dulang sistem yang boleh anda gunakan untuk memulakan semula perkhidmatan sahaja. Klik kanan dan klik "Restart" untuk memulakan semula ColdFusion sahaja, sehingga pengguna anda terkunci hanya beberapa saat.

Pertimbangan

Perubahan pada fail sistem ColdFusion melumpuhkan kata laluan pentadbir, jadi sesiapa sahaja boleh log masuk semasa kata laluan dilumpuhkan. Buat kata laluan baru sebaik sahaja perubahan dibuat untuk membatasi jumlah masa pelayan ColdFusion anda rentan terhadap pengguna pihak ketiga.