Idea Pemasaran E-mel untuk Pemilik Restoran

Pemasaran e-mel adalah alat promosi kos rendah yang boleh digunakan oleh restoran dari semua saiz untuk mendapatkan mesej yang disasarkan terus kepada pelanggan. Walaupun tidak ada yang ingin mendapatkan lebih banyak sampah di peti masuk mereka, orang menikmati maklumat dan potongan yang berguna - terutamanya pengguna yang menunjukkan minat terhadap syarikat anda. Sekiranya anda dapat menyesuaikan kaedah pemasaran tradisional anda dengan e-mel, anda akan menjimatkan wang dan membawa pelanggan ke restoran anda lebih kerap.

Alat Pemasaran E-mel

Anda boleh membuat dan mengirim e-mel menggunakan pelbagai alat, termasuk Microsoft Outlook, Constant Contact dan Evite. Dengan Outlook, anda boleh membuat kumpulan orang menggunakan pelanggan e-mel anda. Constant Contact adalah pilihan yang lebih mantap, membolehkan anda membuat buletin, tinjauan dan kupon. Evite adalah program percuma yang membolehkan anda membuat jemputan, membiarkan tetamu melihat siapa lagi yang dijemput dan ke RSVP. Sekiranya anda berteknologi, anda boleh menyewa pemasar e-mel untuk mengendalikan kempen anda. Halaman Twitter dan Facebook bukan e-mel, tetapi mereka membolehkan anda berkomunikasi dengan pelanggan anda secara elektronik, melalui "tweet" pendek, atau pesanan teks, dan catatan ke halaman Facebook atau rujukan rakan anda.

Fakta-fakta yang menyeronokkan

Daripada menghantar keterangan standard item menu atau makanan istimewa anda, kirimkan fakta menarik kepada pelanggan mengenai jenis masakan yang anda sajikan atau berita mengenai pemakanan yang membuat mereka ingin mengunjungi anda. Contohnya, jika anda menawarkan makanan yang sihat, hantarkan maklumat mengenai kajian baru yang menunjukkan bahawa makanan tertentu dapat membantu menurunkan kolesterol atau makanan ajaib yang sebenarnya tidak. Jangan membosankan - hanya kerana seseorang mengunjungi restoran Mexico tidak bermaksud mereka ingin mengetahui sejarah lada. Hantar mesej yang lebih tertumpu kepada pelanggan daripada anda; anda akan menjalin hubungan antara pelanggan dan syarikat anda.

Peraduan

Libatkan pelanggan dengan e-mel dengan menawarkan peraduan. Jadikannya mudah agar tidak memerlukan banyak masa, kerana banyak orang memeriksa e-mel di tempat kerja atau beberapa mesej dalam satu masa. Anda boleh menjadikan semua orang sebagai pemenang dengan menawarkan diskaun 25 peratus kepada mereka yang menjawab satu atau dua soalan - anggap itu kupon yang harus mereka perolehi. Mintalah mereka menjawab soalan yang membuat mereka belajar lebih banyak tentang restoran anda atau memperkuat apa yang sudah mereka ketahui, seperti, “Mario membuat pastanya segar di restoran. Betul atau salah?" atau "Adakah kita mempunyai ruang peribadi untuk pesta?"

Kupon

Hantar kupon pelanggan boleh memuat turun dan mencetak atau menunjukkan kepada pelayan di telefon pintar mereka. Ikutilah yang istimewa atau waktu dalam seminggu, seperti salah satu hari paling lambat untuk perniagaan.

Sedikit tetapi lebih dari cukup

Hadkan pemasaran e-mel anda dalam kekerapan dan panjang mesej. Sekiranya anda mengebom pelanggan setiap hari, mereka akan meminta dikeluarkan atau menghalang anda. Jangan hantar e-mel berat teks. Sekiranya anda ingin memberikan lebih banyak maklumat, berikan pautan ke laman web anda di mana mereka boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai anda. Selalu sertakan arahan memandu ke restoran anda, cadangkan pemasar e-mel AWeber Communications, tetapi lakukan melalui pautan ke laman web anda atau sistem seperti MapQuest.

BOLEH-SPAM

Pastikan anda tidak melanggar undang-undang CAN-SPAM, yang mendenda pemilik perniagaan kerana menghantar e-mel pukal secara haram. Penyedia perkhidmatan internet juga membatalkan akaun pelanggan yang melanggar syarat perkhidmatan mereka mengenai e-mel. Hubungi ISP anda untuk mendapatkan bantuan dalam membuat kempen e-mel. Anda perlu memberikan kaedah penyisihan bagi mereka yang tidak mahu menerima e-mel anda dan menghormati permintaan tersebut setelah mereka tiba.