Cara Memberitahu Pekerja untuk Menunjukkan Nilai Etika Teras

Syarikat yang menunjukkan komitmen terhadap nilai cenderung mempunyai prestasi yang lebih baik dan hubungan yang lebih baik dengan pekerja, pembekal dan masyarakat daripada yang tidak, menurut bekas profesor dan pengarang sekolah perniagaan Curtis Verschoor. Memastikan pekerja menunjukkan nilai-nilai tersebut dan memasukkannya ke dalam kehidupan seharian mereka boleh mencabar. Gunakan pelbagai teknik untuk menghantar mesej yang jelas bahawa etika penting bagi syarikat anda.

1

Rujuk kepada nilai etika teras yang ingin anda tegaskan setiap kali ia muncul. Sebagai contoh, jika anda melihat seorang pekerja menjelaskan dengan teliti kebaikan dan keburukan produk tertentu kepada pelanggan, terima kasih atas kejujuran dan ketelusannya dalam berurusan dengan orang ramai. Sebutkan kes-kes ini dalam perjumpaan sebagai contoh menunjukkan nilai teras syarikat ketika berurusan dengan pelanggan.

2

Beritahu pekerja ciri etika yang anda cari semasa menilai prestasi dan mempertimbangkan kenaikan pangkat. Masukkan nilai ini dalam alat penilaian prestasi. Apabila etika tertentu adalah keperluan pekerjaan yang konkrit, kemungkinan pekerja akan berusaha untuk menunjukkan nilai-nilai tersebut.

3

Cetak senarai nilai etika teras yang diinginkan syarikat dan beritahu pekerja bahawa mereka diharapkan dapat menunjukkannya dalam urusan mereka. Sertakan definisi dan contoh setiap nilai. Sertakan senarai ini dalam buku panduan pekerja, yang harus ditandatangani oleh semua pekerja. Rujuk pekerja kembali ke buku panduan untuk menyemak halaman etika apabila perlu.

4

Duduklah bersama pekerja satu persatu apabila anda merasakan mereka tidak menunjukkan nilai-nilai teras. Contohnya, jika pekerja tidak bersikap jujur ​​dengan pelanggan mengenai kos akhir produk, bincangkan betapa pentingnya integriti terhadap pengekalan pelanggan dan penjualan masa depan. Rangka nilainya dari segi kehidupan pekerja anda sendiri. Ini akan membolehkannya melihat bagaimana dia secara peribadi terpengaruh ketika orang yang dia kenal berlatih - atau tidak berlatih - nilai tertentu.

5

Nyatakan dengan jelas bahawa pekerja yang menunjukkan etika syarikat dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat dan peluang istimewa. Tekankan bagaimana etika tersebut membentuk idea masyarakat mengenai syarikat, yang seterusnya mempengaruhi masa depan semua pekerja.