Bolehkah Droid Mengakses Aplikasi yang Sama dengan iPhone?

The Droid, oleh Motorola, adalah telefon pintar Android yang menerima aplikasi dari Android Market. Sehingga Ogos 2011, Android Market mengandungi kira-kira 250,000 aplikasi. Sebilangan besar dari mereka membawa tajuk yang sama dengan versi kedai aplikasi, tetapi boleh sangat berbeza. Droid tidak dapat mengakses aplikasi iPhone secara langsung, kerana mereka menggunakan format yang berbeza. Aplikasi iPhone menggunakan ipa, sementara Android adalah apk. Oleh itu, pembangun harus membuat kod satu versi aplikasi untuk Android, dan yang lain untuk iPhone.

Pemilihan

IPhone mempunyai akses ke sekitar 200,000 lebih banyak aplikasi daripada Android. Walaupun ada pilihan yang lebih besar, ada banyak aplikasi sederhana, termasuk popper gelembung, lampu suluh dan pembuat suara. Droid Market mempunyai kategori aplikasi yang hampir sama dengan iPhone, misalnya permainan, kewangan, buku dan perubatan. Lebih dari 600 aplikasi baru ditambahkan ke App Store setiap hari. Android melihat 3.000 penyerahan aplikasi setiap hari, secara purata.

Persamaan

Syarikat yang paling terkenal dan terkenal mempunyai aplikasi yang tersedia di Droid dan iPhone. Anda tidak akan menghadapi masalah untuk mencari aplikasi untuk e-mel atau laman rangkaian sosial kegemaran anda. Yahoo! Aplikasi mel, misalnya, mempunyai fungsi asas yang sama di kedua platform. Ciri-ciri baru yang terdapat pada versi iPhone akhirnya ditambahkan ke Android melalui kemas kini.

Perbezaan

Ciri-ciri yang terdapat pada aplikasi android berbanding versi iPhone sering mempunyai perbezaan yang besar. Pembangun mempunyai masa yang lebih mudah untuk mengembangkan iPhone, kerana sistem operasi dan perkakasan serupa untuk kebanyakan telefon bimbit. Terdapat banyak Android yang lebih luas, masing-masing mempunyai batasan yang berbeza berkaitan dengan pemproses, grafik, memori dan penyimpanan. Telefon android lama hanya terhad pada storan yang terdapat di telefon, yang memaksa pemaju membuat aplikasi yang berukuran hanya beberapa megabait.

Kualiti

Kerana perbezaan ukuran fail, banyak permainan di Android kurang berkualiti dibandingkan dengan versi iPhone mereka. Permainan pengembaraan berkualiti tinggi, misalnya, berukuran sekitar 200MB hingga 1GB, sementara kebanyakan permainan Android kurang dari 20MB. Oleh kerana lebih banyak telefon pintar Android mewah dilepaskan, permainan berkualiti lebih baik muncul, terutamanya kerana terdapat simpanan tambahan yang tersedia kerana keserasian kad SD.