Kesan pada Pendapatan Pra-Cukai dari Inventori yang Dilebih-lebihkan

Sekiranya perniagaan anda mesti menguruskan inventori, anda mungkin menghadapi situasi yang menyebabkan anda salah nilai nilai inventori anda. Inventori yang berlebihan boleh timbul dari pelbagai sebab, termasuk pengiraan yang tidak tepat, anggaran yang tidak tepat, kerosakan atau pencurian yang tidak dapat dikesan dan, dalam beberapa kes, dasar pengurusan. Sekiranya anda melebih-lebihkan inventori, pendapatan sebelum cukai anda tidak betul.

Kos barangan yang dijual

Mengikut formula inventori, kos barang yang dijual, atau COGS, sama dengan kos inventori permulaan ditambah dengan pembelian inventori ditolak inventori berakhir. Sekiranya anda menilai kos penamat inventori, COGS anda terkurang. Keuntungan kasar anda sama dengan hasil penjualan anda dikurangkan COGS, jadi COGS yang terkurang meningkatkan keuntungan kasar, pendapatan sebelum cukai dan pendapatan bersih. Kesan terhadap pendapatan bersih anda adalah jumlah keterangan berlebihan yang dikalikan dengan kadar cukai marginal anda. Contohnya, jika anda terlalu banyak mengakhiri inventori sebanyak $ 30,000 dan kadar cukai marginal anda adalah 30 peratus, anda akan membayar cukai sebanyak $ 9,000.

Gagal Menandai

Salah satu penyebab inventori yang terlalu tinggi adalah kegagalan untuk mengiktiraf kerugian disebabkan oleh kos atau pasaran yang lebih rendah, atau LCM. Di bawah kaedah pengekosan ini, anda menulis inventori yang akan dijual di bawah harganya. Anda boleh mengalami kerugian LCM kerana banyak sebab, termasuk kerosakan, kerosakan, ketinggalan zaman, penarikan balik pemerintah dan embargo eksport. Piawaian perakaunan antarabangsa menghendaki syarikat menuliskan inventori ke kos yang lebih rendah dan nilai boleh direalisasikan bersih, yang merangkumi kos untuk menyelesaikan dan menjual item inventori. Namun, pengekosan LCM adalah pilihan berdasarkan peraturan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Anggaran yang salah

IRS membolehkan anda menganggarkan akhir inventori menggunakan kaedah inventori runcit. Prosesnya memerlukan anda mengira peratusan kos hingga harga jangkaan inventori anda. Bayangkan COGS anda dengan menerapkan peratusan ini kepada pendapatan penjualan dan kemudian selesaikan formula persediaan untuk menamatkan inventori. Anggaran ini mungkin berbeza dengan inventori akhir sebenar anda kerana kesilapan dalam mengira peratusan kos-ke-harga. Kesalahan boleh timbul kerana peristiwa seperti penjualan percutian dan pembubaran inventori. IRS mengharapkan anda membuat inventori fizikal pada selang masa yang munasabah untuk membetulkan perbezaan antara anggaran anggaran dan inventori sebenar.

Pendapatan Terurus

Syarikat mungkin mempunyai dasar untuk mengurus pendapatan - memanipulasi perbelanjaan dan pendapatan untuk meningkatkan pendapatan. Salah satu cara untuk mencapai dasar ini adalah dengan berlebihan untuk menamatkan inventori dengan sengaja. Pengurus mempunyai banyak cara yang bijak untuk mencapainya, seperti menangguhkan pengiktirafan penjualan atau jumlah inventori yang tidak jelas. Syarikat boleh menguruskan pendapatan kerana beberapa sebab. Sebagai contoh, bos mungkin akan menerima bonus kerana "memukul nombor mereka." Skim lain termasuk menguatkan kunci kira-kira untuk membantu memenuhi syarat pinjaman atau meningkatkan pendapatan tertahan untuk mengelakkan pemotongan dividen. Pengurusan pendapatan dapat menjurus kepada penipuan dan mengakibatkan pendakwaan jenayah.