Bagaimana Membiayai Francais

Menjamin francais boleh menjadi salah satu cara untuk anda menuju ke arah keusahawanan, kerana jalan yang dilalui dengan baik telah ditetapkan sebelum anda. Daripada harus bergantung pada bakat dan gaya perniagaan anda sendiri, francais membolehkan para usahawan membeli strategi perniagaan yang terbukti dan menikmati sokongan francaisi dan ibu pejabat korporat yang serupa. Tetapi francais memerlukan pelaburan sejumlah besar modal, dana yang mungkin tidak anda miliki. Terdapat beberapa cara untuk membiayai francais anda, bergantung pada pihak ketiga untuk membantu anda melancarkan perniagaan anda.

1

Tulis rancangan perniagaan. Tidak ada pemberi pinjaman yang akan menawarkan pinjaman sekiranya anda tidak mempunyai rancangan perniagaan. SCORE, kumpulan kaunseling eksekutif yang telah bersara untuk perniagaan kecil, mempunyai templat untuk membantu anda menyusun rancangan anda. Anda perlu memasukkan ringkasan eksekutif, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan, strategi pemasaran dan maklumat pengurusan yang komprehensif, termasuk pasukan pengurusan, persaingan, operasi dan data kewangan anda.

2

Dapatkan salinan laporan kredit anda. Sebelum anda memohon pinjaman, pastikan sejarah kredit anda bersih. Dapatkan salinan laporan kredit anda dari tiga biro pelaporan kredit, Equifax, Experian dan TransUnion. Periksa laporan anda dengan teliti, perbaiki kesilapan mengikut arahan yang diberikan oleh setiap biro kredit. Dapatkan salinan skor kredit anda juga. Semakin tinggi skor anda, semakin baik kredit anda dan kemungkinan besar anda akan diluluskan untuk pinjaman perniagaan.

3

Kaji semula kewangan anda sendiri untuk mendapatkan sumber cagaran. Anda akan diminta untuk memiliki beberapa "kulit" dalam permainan ketika menyiapkan perniagaan francais anda, yang bermaksud uang muka, peratusan yang dapat berubah bergantung pada kekuatan kredit anda dan jumlah uang yang akan dipinjam. Ini juga merupakan masa untuk menanyakan kepada diri anda soalan yang sangat penting: adakah anda ingin meletakkan harta peribadi anda sebagai jaminan, dan mengambil risiko yang sama sekiranya perniagaan anda gagal?

4

Hubungi Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) untuk bertanya mengenai program pinjaman terjamin mereka. SBA tidak meminjamkan wang kepada perniagaan kecil secara langsung, tetapi mereka memberikan jaminan kepada bank yang melakukannya. Program pinjaman 7 (a) SBA dirancang untuk perniagaan permulaan atau perniagaan yang ada, dan disampaikan melalui bank perdagangan. Program ini merangkumi pinjaman ekspres yang menawarkan pemulihan cepat, pinjaman untuk pengeksport, pinjaman luar bandar dan pinjaman khas.