Duta Jenama vs Penaja

Duta dan penaja jenama adalah dua pendekatan pemasaran yang berbeza dengan tujuan yang sama untuk menyebarkan kesedaran mengenai jenama tertentu. Duta jenama berpendapatan teratas biasanya merupakan wakil selebriti atau profesional pemasaran yang dikaitkan dengan jenama melalui media massa dan pemasaran dari mulut ke mulut. Duta jenama juga boleh menjadi pemasar yang tidak berbayar yang mendedahkan jenama itu kepada orang lain. Penaja mungkin syarikat besar atau perniagaan kecil yang mengaitkan namanya dengan acara dan produk popular. Kedua-dua istilah mempunyai definisi yang luas tetapi berkaitan dalam misi membina pengiktirafan nama jenama.

Selebriti Brand Brand

Banyak duta jenama datang dari dunia media televisyen yang mapan seperti rancangan TV, sukan dan iklan. Cindy Crawford maju dari kerjaya pemodelan menjadi pelakon dan kemudian jurucakap jenama yang menawarkan produk fesyen, kecantikan, perhiasan dan perabot rumah. Duta jenama dibayar untuk mengaitkan imej mereka dengan nama jenama, yang dapat merangkumi rangkaian produk yang luas. Persatuan ini menghubungkan peratusan pengikut selebriti tertentu dengan sokongan yang membantu memasarkan produk. Duta jenama terkenal lain termasuk Jennifer Lopez, Michael Jordan dan George Clooney.

Duta Jenama Wilayah

Pekerjaan duta jenama yang diiklankan dalam penerbitan terperingkat tempatan digunakan untuk menarik calon yang bukan selebriti tetapi mempunyai keperibadian keluar dan senang bertemu dengan orang baru. Duta-duta ini disewa untuk menjelaskan sesuatu mengenai jenama, menunjukkan penggunaannya atau memberikan contoh. Duta jenama menjalin hubungan dengan kenalan perniagaan berkali-kali dengan berkongsi sampel jenama dan membuat persembahan untuk organisasi dan individu di persidangan atau di kedai atau pejabat. Pekerjaan ini tidak selalu berkaitan dengan penjualan langsung kerana tujuannya adalah untuk mengeratkan hubungan yang mewujudkan perniagaan melalui mulut ke mulut dan hubungan yang ada. Istilah "duta jenama" mempunyai definisi luas yang juga merangkumi orang yang tidak dibayar tetapi ditawarkan produk untuk diuji dan digunakan.Orang-orang ini mungkin terkenal di kawasan kecil di mana syarikat itu beroperasi.

Penaja

Istilah "penaja" mempunyai penggunaan yang berbeza di media, tetapi umumnya berlaku untuk entiti yang membayar atau memberikan pendedahan media. Infomersial TV adalah pertindihan konsep dan penajaan duta jenama. Tajaan media dapat berarti outlet media memberikan iklan percuma sebagai ganti sebutan promosi mengenai undangan acara, brosur dan sepanduk. Salah satu cara perniagaan kecil dapat mendapat liputan media percuma tanpa membayar tajaan adalah bergaul dengan tujuan atau tindakan masyarakat. Syarikat juga boleh membayar untuk menaja pasukan tempatan, syarikat teater atau organisasi lain sebagai pertukaran untuk penempatan logo syarikat yang menonjol atau sebutan dalam program atau iklan.

Perbandingan

Perniagaan kecil dengan anggaran yang terhad dapat menjimatkan tenaga kerja dan biaya pemasaran dengan bekerja dengan duta jenama, dan perniagaan dengan anggaran iklan yang lebih besar dapat memperoleh pendedahan yang lebih cepat dengan menjadi penaja acara masyarakat yang diliputi oleh media tempatan. Duta jenama membina pasaran satu orang pada satu masa melalui mengalami jenama. Penaja, yang dapat menjadi pembeli waktu media atau penyedia media, memiliki tujuan yang lebih luas untuk mencapai pasar besar dengan cepat dengan tujuan menarik peratusan penonton tertentu untuk melakukan pembelian.