Cara Mengesan Makanan Pekerja di Restoran

Ketika pekerja restoran berehat, mereka sering memutuskan untuk memesan makanan di restoran. Walaupun kebanyakan pemilik restoran tidak mempunyai masalah dengan pekerja makan semasa bekerja, makanan pekerja boleh menyebabkan inventori berkurang dan kos makanan meroket jika tidak dijejaki dengan betul. Bergantung pada jenis sistem yang digunakan restoran anda untuk mengawasi pesanan pelanggan, anda boleh mengesan makanan pekerja melalui sistem komputer atau menuliskan setiap makanan dengan tangan.

1

Laksanakan sistem titik penjualan. Sistem POS biasanya dilengkapi dengan pilihan untuk memprogramkan satu ciri sehingga pekerja dapat memesan makanan pekerja dengan menyentuh beberapa butang. Sistem secara automatik mengesan pesanan sebagai makanan pekerja dan memberi anda maklumat mengenai apa yang dipesan. Keseluruhan proses itu automatik.

2

Wajibkan pekerja untuk mendapatkan kebenaran sebelum membuat pesanan untuk makan pekerja. Sekiranya anda tidak mempunyai sistem POS, cara termudah untuk mengesan makanan pekerja adalah dengan meminta pekerja meminta makanan pengurus atau penyelia. Pengurus atau penyelia kemudian boleh menulis makanan dengan tiket pesanan dan memberikan tiket ke dapur. Minta pengurus atau penyelia untuk mencatat makanan yang dipesan dan siapa yang memesannya supaya anda dapat mengetahui berapa banyak makanan yang dipesan oleh setiap pekerja.

3

Kaji makanan pekerja yang direkodkan pada akhir hari. Teguran setiap pekerja yang memesan lebih daripada jumlah makanan yang dibenarkan sekiranya perlu. Sekiranya anda tidak mempunyai sistem POS, tambahkan makanan pekerja bersama dengan makanan yang dipesan oleh pelanggan supaya anda dapat menyimpan inventori terkini. Jelaskan dasar makan pekerja kepada semua pekerja.