Cara Melancarkan Program Dari Pautan Web

Bergantung pada jenis fail yang dirujuk oleh pautan Web, penyemak imbas web tidak selalu dapat membuka fail sendiri. Dalam kes seperti ini, penyemak imbas Web anda akan meminta anda memilih program untuk membuka fail dari senarai. Sekiranya anda sering perlu membuka fail dari pautan Web di komputer perniagaan anda, perlu memilih program yang akan dilancarkan setiap masa boleh membosankan. Untuk menjimatkan masa, konfigurasikan program lalai untuk jenis fail dan tetapkan penyemak imbas anda untuk melancarkan program secara automatik apabila pautan tersebut diklik.

1

Buka menu Mula di komputer perniagaan anda dan klik pilihan "Program Lalai" di panel kanan.

2

Klik pilihan "Kaitkan jenis file atau protokol dengan program" dan tatal melalui jenis fail ke jenis file yang ingin Anda tetapkan untuk dibuka dengan program tertentu.

3

Klik jenis file untuk memilihnya dan kemudian klik butang "Ubah program". Pilih program yang diinginkan dari daftar, pilih "Sentiasa gunakan program yang dipilih untuk membuka jenis fail ini" dan klik "OK."

4

Buka penyemak imbas Web anda dan klik pada pautan ke fail jenis fail yang baru anda tetapkan untuk program lalai. Program yang anda pilih sebelumnya akan dipilih secara automatik dalam kotak pop timbul yang muncul.

5

Pilih pilihan "Selalu lakukan ini untuk jenis fail ini" (atau pilihan yang serupa; itu bergantung pada penyemak imbas) di kotak dialog pop timbul dan klik "OK" untuk melancarkan program.