Cara Menggunakan PHP di Tumblr

Tumblr adalah platform blog percuma yang menawarkan templat, foto, aplikasi mudah alih dan alat rangkaian sosial kepada penggunanya. Tumblr tidak menyokong halaman PHP secara semula jadi, tetapi anda masih boleh menggunakan PHP di Tumblr. Anda hanya perlu menghoskan kandungan PHP anda di pelayan lain dan memaparkannya di Tumblr menggunakan kod HTML untuk membuat iframe. Ratusan syarikat menawarkan hosting Web percuma yang merangkumi sokongan untuk PHP, jadi mencari hos untuk halaman PHP anda tidaklah sukar.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web Tumblr. Log masuk dengan alamat e-mel dan kata laluan anda. Anda akan dibawa ke papan pemuka Tumblr anda.

2

Klik "Teks" di bahagian "Tambah Baru" untuk membuat catatan teks baru.

3

Klik "HTML" pada bar alat Editor untuk beralih ke mod HTML.

4

Masukkan kod berikut dalam catatan baru anda:

5

Gantikan "numpixels" dalam coretan kod dengan lebar siaran anda yang dikehendaki, dalam piksel. Ganti "YourHost.com" dengan nama domain host Web dari mana halaman PHP anda akan dilayani, dan ganti "sample.php" dengan nama halaman PHP anda.

6

Klik "Buat Pos" di bahagian bawah halaman untuk menerbitkan catatan baru anda. Kandungan PHP anda dipaparkan sebagai iframe dalam catatan Tumblr anda.