Apakah Perkongsian Terhad Keluarga?

Menurut Ambrecht & Brittain, LLP, hanya sekitar 35 peratus perniagaan keluarga yang berpindah ke generasi berikutnya dengan jayanya. Cukai kematian yang tinggi dan perancangan yang buruk adalah dua sebab utama kadar kegagalan itu. Satu kaedah baru untuk memastikan bahawa pemindahan yang berjaya adalah perkongsian terhad keluarga. FLP menyatukan aset keluarga untuk memudahkan pengurusan, membahagikan aset untuk perlindungan liabiliti dan memberi ibu bapa keupayaan untuk memberikan saham kepada anak-anak mereka tanpa perlu membayar cukai harta tanah sepenuhnya.

Definisi

FLP adalah perkongsian terhad konvensional di mana ahli keluarga memegang semua jawatan. "FLP mengumpulkan aset keluarga ke dalam satu perkongsian perniagaan keluarga yang dimiliki oleh ahli keluarga," menurut Investopedia. Biasanya, ibu bapa memindahkan aset ke dalam perkongsian dan mengekalkan kawalan sebagai rakan kongsi umum sementara anak-anak adalah pasangan terhad yang menerima sebahagian daripada pendapatan, dan hak mereka untuk memindahkan harta dan aset sangat terhad.

Perlindungan Aset

Dalam FLP, aset perkongsian tetap dilindungi dari sebarang hutang yang terkumpul oleh rakan niaga terhad. Sekiranya perkahwinan gagal, pasangan yang tidak berkaitan hanya jarang diberi perkongsian terhad - ia tetap tinggal dengan saudara-mara darah. Sekiranya ahli bukan keluarga memperoleh kepentingan perkongsian, adalah mungkin untuk membuat perjanjian perkongsian untuk memaksa mereka menjual minat itu kepada pasangan lain.

Percukaian

FLP popular kerana menawarkan potongan harga, hadiah dan pelepasan cukai apabila dibentuk dengan betul. Rakan kongsi yang terhad layak mendapat potongan harga antara 15 hingga 50 peratus kerana sekatan pemindahan dan kurangnya kawalan perkongsian. Ibu bapa atau rakan umum boleh memberikan sebilangan besar saham kepada setiap pasangan terhad sebagai sebahagian daripada program pemberian tanpa cukai tahunan, dan sebarang kenaikan nilai saham setelah pemberian itu bebas daripada cukai harta tanah. Menurut Investopedia, "Secara umum, semakin tidak likuid dan kompleks gabungan aset, semakin sukar FLP menilai, dan semakin besar potensi penjimatan cukai harta tanah."

Penggantian dan Penyelesaian Pertikaian

Oleh kerana rakan kongsi am mempunyai kawalan penuh terhadap FLP, apabila mereka mati, rakan umum baru perlu menggantikannya. Lebih baik merancang penggantian rakan umum dalam perjanjian perkongsian. Selain itu, perjanjian tersebut harus menggariskan kaedah untuk menyelesaikan pertikaian di kalangan rakan umum. Keluarga tidak selalu setuju dan corak tingkah laku dan pengambilan keputusan dapat membantu mengurangkan konflik keluarga terhadap aset yang dikongsi.

Peringatan

Perkongsian keluarga baru dalam bidang perancangan harta tanah dan perniagaan keluarga, jadi undang-undang dan piawaian mengenai mereka agak tidak pasti. IRS mencari tujuan perniagaan yang sah untuk FLP selain daripada keluarga yang mencari faedah cukai, dan kegagalan untuk mematuhi dapat mengakibatkan pembubaran perkongsian. Akhirnya, "walaupun perkongsian terhad keluarga mungkin merupakan cara yang baik untuk menguruskan kekayaan keluarga selagi ibu bapa masih hidup dan dalam keadaan sihat, mereka tidak selalu menyediakan mekanisme untuk menyelesaikan objektif konflik anak-anak," lapor Greenstein, Rogoff, Olsen & Co., LLP, CPA.