Adakah Aset Tidak Berwujud Di Neraca Dari Tahun ke Tahun?

Aset tidak ketara adalah sumber yang memberikan keuntungan kepada perniagaan kecil anda lebih dari setahun, tetapi tidak mempunyai kehadiran fizikal. Contoh aset tidak ketara termasuk hak paten dan hak francais. Sebuah syarikat melaporkan beberapa, tetapi tidak semua, aset tidak ketara di bahagian aset pada kunci kira-kira. Aset ini kekal pada kunci kira-kira dari tahun ke tahun, tetapi jumlah yang dibawa berbeza bergantung pada jenis aset tidak ketara.

Merakam Aset Tidak ketara

Satu-satunya aset tidak ketara yang dilaporkan oleh perniagaan pada kunci kira-kira adalah aset yang diperolehnya dari entiti lain. Ia melaporkan aset tidak ketara ini pada harga belian mereka. Syarikat tidak melaporkan aset tidak ketara yang dibangunkan secara dalaman pada kunci kira-kira. Sebagai contoh, jika perniagaan kecil anda membina asas pelanggan selama beberapa tahun, aset tidak ketara ini tidak dapat ditimbangkan. Sekiranya anda membeli senarai pelanggan dengan harga $ 5,000, anda melaporkannya sebagai aset tidak ketara $ 5,000 pada kunci kira-kira.

Pelunasan

Apabila aset tidak ketara mempunyai jangka hayat yang dapat dikenal pasti dengan tepat - seperti dengan kontrak paten atau perkhidmatan - perniagaan menjelaskan penggunaannya melalui pelunasan. Proses ini mengurangkan nilai aset tidak ketara pada kunci kira-kira dalam bahagian yang sama setiap tahun sepanjang hayatnya dan memindahkan setiap amaun ke akaun perbelanjaan pelunasan pada penyata pendapatan. Perbelanjaan pelunasan tahunan ini sama dengan kos awal aset tidak ketara ditolak nilai jangkaan pada akhir hayatnya, dibahagi dengan bilangan tahun jangka hayatnya.

Contoh Pelunasan

Andaikan perniagaan kecil anda membeli paten dari syarikat lain dengan harga $ 30,000 dan bahawa paten tersebut akan tamat dalam 15 tahun tanpa nilai yang tinggal. Apabila anda membelinya, anda akan mencatat aset tidak ketara $ 30,000 pada kunci kira-kira. Setiap tahun, anda akan mengurangkan nilai paten sebanyak $ 2,000 pada kunci kira-kira - $ 30,000 dibahagi dengan 15 - dan mencatat $ 2,000 sebagai perbelanjaan pada penyata pendapatan. Nilai paten yang dibawa ke kunci kira-kira setiap tahun berikutnya akan menjadi $ 2,000 lebih rendah daripada tahun sebelumnya.

Aset Tidak Ketara Kehidupan Tidak Terbatas

Sebilangan aset tidak ketara tidak mempunyai jangka hayat yang dikenal pasti dan diharapkan dapat memberikan faedah tanpa henti, seperti perjanjian lesen yang boleh diperbaharui tanpa had. Aset tidak ketara jenis ini tidak dilunaskan. Nilainya tetap tidak berubah pada kunci kira-kira setiap tahun, tetapi perniagaan mesti menilai sekurang-kurangnya setiap tahun untuk melihat apakah nilai pasarannya telah menurun. Sekiranya ada, perniagaan akan mengurangkan nilainya pada baki menjadi nilai pasaran barunya.

Contoh Penurunan Aset Tidak Ketara Kehidupan Tidak Terbatas

Andaikan perniagaan kecil anda membayar $ 250,000 untuk hak francais yang tidak tamat tempoh. Andaikan tahun berikutnya anda menentukan bahawa hak tersebut bernilai hanya $ 200,000 berdasarkan francais serupa yang sedang dijual di pasaran. Anda akan menuliskan, atau mengurangkan, nilai aset tidak ketara itu kepada $ 200,000 pada kunci kira-kira dan melaporkan perbezaan $ 50,000 sebagai kerugian penurunan nilai pada penyata pendapatan. Kini, hanya $ 200,000 yang dibawa ke neraca setiap tahun berikutnya.