Cara Mengeluarkan Maklumat Sensitif Dari Mesin Penyalin

Semasa menyalin dokumen, anda perlu melakukan lebih daripada sekadar mengeluarkan sekeping kertas untuk melindungi maklumat sensitif daripada jatuh ke tangan yang salah. Mesin fotokopi digital moden mengandungi cakera keras seperti komputer, yang membolehkan mereka menyimpan gambar setiap dokumen yang pernah diimbas. Gambar-gambar ini sering mengandungi nombor keselamatan sosial, akaun kad kredit dan rekod perubatan, menjadikannya sasaran utama pencuri identiti. Lakukan beberapa langkah mudah untuk menghapus maklumat sebelum dapat dikompromikan.

1

Pasang perisian penyulitan atau perisian ganti cakera seperti CyberScrub, INFOSweep atau Sharp Data Security Kit pada mesin fotokopi anda (pautan di Sumber). Perisian keselamatan seperti itu mungkin sudah terpasang pada mesin fotokopi baru, atau anda boleh membelinya secara berasingan. Perisian enkripsi menyandikan setiap fail gambar yang disalin, sementara menimpa cakera menyalin aksara rawak daripada data yang ada, menjadikannya sangat sukar untuk menyusun semula fail asal.

2

Gunakan perisian keselamatan untuk melakukan penggantian cakera biasa, menghapus data sensitif dari cakera keras mesin fotokopi. Petunjuk mengenai cara menimpa cakera berbeza-beza bergantung pada program keselamatan yang anda beli.

3

Lakukan penggantian cakera lain sebelum menghantar cakera keras untuk diservis atau sebelum mengembalikan cakera keras kepada vendor penyalin untuk dibuang.

4

Minta "sijil pemusnahan" yang ditandatangani dengan model dan nombor siri cakera keras sebelum vendor mengeluarkan mesin fotokopi dari premis. Sijil tersebut berfungsi sebagai jaminan bahawa cakera keras dan maklumat yang terkandung akan musnah. Anda mungkin meminta untuk melihat cakera keras setelah dikeluarkan sehingga anda dapat membandingkan nombor pada cakera keras dengan nombor yang terdapat pada sijil pemusnahan.