Cara Membangunkan Pernyataan Misi untuk Organisasi Bukan Untung

Pernyataan misi anda adalah salah satu komunikasi terpenting yang akan anda tulis untuk organisasi bukan untung anda. Ini memberitahu orang yang tidak dikenali dengan organisasi anda tentang apa yang anda mahukan hanya dalam beberapa ayat. Membuat pernyataan misi anda cemerlang adalah penting, kerana anda akan menggunakannya dalam cadangan pembiayaan, bahan promosi dan dalam hubungan masyarakat organisasi anda. Kerana pernyataan misi itu sangat penting, jangan terburu-buru menulisnya. Luangkan masa anda untuk mengembangkannya sehingga anda akan mempunyai pernyataan yang mewakili organisasi anda dengan jelas.

1

Berfikirlah dengan lembaga pengarah anda untuk menyusun senarai perkara yang anda ingin capai dengan organisasi bukan untung anda. Bincangkan tujuan mana yang serupa dan boleh digabungkan menjadi satu tujuan yang luas, kerana pernyataan misi anda harus jelas menyatakan tujuan utama organisasi anda.

2

Gunakan kata-kata tindakan untuk memberikan pernyataan misi anda paling berkesan. Sebagai contoh, pernyataan misi yang merangkumi kata-kata "memberi makan, mengenakan pakaian dan memberi kuasa kepada para gelandangan" membawa lebih banyak berat daripada yang menyatakan bahawa organisasi anda akan "menyediakan secara fizikal dan emosi untuk keperluan gelandangan."

3

Jadikan penyataan misi anda untuk menjawab soalan. Sebagai contoh, pernyataan misi dari penerbitan artikel ini untuk Doktor Tanpa Sempadan berbunyi seperti berikut: "Doktor Tanpa Sempadan / Medecins Sans Frontieres (MSF) adalah organisasi kemanusiaan perubatan antarabangsa yang bebas yang memberikan bantuan kecemasan kepada orang yang terkena konflik bersenjata, wabak, bencana alam atau buatan manusia, atau pengecualian dari penjagaan kesihatan di lebih dari 70 negara. " Organisasi dengan jelas menyatakan siapa, siapa yang dilayan dan di mana, apa yang dilakukannya dan mengapa (kemanusiaan).

4

Gunakan kata-kata yang menjadikan penyataan misi anda dapat diukur. Pihak berkepentingan ingin melihat bahawa organisasi anda mencapai apa yang anda katakan bahawa ia telah siap untuk dilakukan. Sekiranya Doktor Tanpa Sempadan mempunyai pernyataan yang mengatakan "menolong orang yang terjejas," dan bukannya "memberikan bantuan kecemasan kepada orang yang terjejas," akan lebih sukar untuk menilai sama ada organisasi ini mencapai tujuannya.

5

Kaji pernyataan misi anda dan pastikan ia sesuai dengan definisi Perkhidmatan Amal Dalaman mengenai tujuan kebajikan, yang cukup luas. Perkara ini diperlukan untuk mencapai status bukan untung 501 (c) (3).