Cara Nudge pada PowerPoint untuk Mac

PowerPoint sarat dengan ciri-ciri untuk membuat dan mengedit persembahan slaid profesional untuk digunakan dalam sebarang senario dari ruang dewan ke bilik ballroom. Setelah persembahan anda selesai, anda mungkin perlu mengemas dan memindahkan objek secara bertahap dengan gangguan minimum pada slaid. Memukul objek dengan menekan kekunci membolehkan lebih tepat daripada menggunakan tetikus untuk menyeret objek ke tempatnya. PowerPoint untuk Mac mungkin membingungkan sebilangan pengguna Windows, kerana antara muka yang sedikit berbeza, tetapi ciri nudge serupa di kedua platform.

1

Buka persembahan PowerPoint baru atau sedia ada.

2

Masukkan kotak teks, gambar atau bentuk pada slaid. Perhatikan kotak pengikat yang muncul di sekitar objek.

3

Klik sempadan luar kotak pengikat dengan kursor sehingga kursor berubah menjadi empat anak panah arah. Sekiranya anda mengklik di dalam kotak yang mengandungi elemen yang ingin anda tarik, anda tidak akan memunculkan alat yang betul untuk melakukannya.

4

Ketik salah satu anak panah arah pada papan kekunci anda untuk menarik objek ke arah itu. Tekan "Control" dan ketuk salah satu anak panah arah pada papan kekunci anda untuk mendorong objek dengan kenaikan terkecil ke arah itu.