Cara Menentukan Aliran Tunai Operasi untuk Tahun Pertama

Menilai aliran tunai operasi anda pada akhir tahun pertama perniagaan anda adalah mustahak untuk memastikan anda berada di landasan yang betul. Angka ini menunjukkan berapa banyak wang hasil aktiviti utama perniagaan anda hasilkan atau hilang, dan seberapa baik perniagaan kecil anda menjana wang tunai secara dalaman tanpa bergantung pada wang luar. Ia sama dengan aliran masuk operasi tolak aliran tunai operasi. Hasil anda mungkin rendah atau negatif pada tahun pertama, tetapi meninjaunya dapat membantu anda melakukan penambahbaikan yang diperlukan.

Aliran Tunai Operasi

Aliran masuk tunai operasi utama anda merangkumi wang yang diterima daripada menjual produk dan perkhidmatan anda dengan wang tunai dan wang yang dikumpulkan dari pelanggan yang anda berikan kredit. Aliran masuk tunai lain termasuk faedah yang diterima dari akaun bank dan dividen yang diterima daripada pelaburan. Jumlah aliran masuk tunai dari operasi sama dengan jumlah item ini. Kecualikan wang yang diterima dari modal permulaan, pinjaman atau menjual aset jangka panjang, seperti peralatan.

Aliran Tunai Operasi

Aliran keluar tunai operasi merangkumi wang yang dibayar untuk upah, gaji, inventori, bahan, cukai pendapatan, faedah, bekalan, sewa, utiliti, cukai harta tanah dan sebarang kos lain yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan kecil anda. Jumlah aliran keluar tunai operasi sama dengan jumlah item ini. Kecualikan wang tunai yang dibelanjakan untuk membeli perabot pejabat, komputer, mesin atau aset lain yang anda jangkakan akan digunakan lebih dari setahun.

Contoh Pengiraan Aliran Tunai Operasi

Andaikan perniagaan kecil anda menghasilkan $ 150,000 dalam bentuk penjualan tunai, mengumpulkan $ 50,000 dari pelanggan yang membeli secara kredit dan mengumpulkan $ 500 dengan bunga pada tahun pertama. Juga, anggap anda membelanjakan $ 24,000 untuk sewa, $ 1,500 untuk utiliti, $ 5,000 untuk bekalan $ 50,000 untuk upah, $ 110,000 untuk inventori dan $ 5,000 untuk cukai pendapatan. Jumlah aliran masuk tunai operasi anda ialah $ 200,500. Jumlah aliran keluar tunai operasi anda ialah $ 195,500. Aliran tunai operasi anda pada tahun pertama ialah $ 5,000, atau $ 200,500 tolak $ 195,500.

Analisis

Aliran tunai operasi yang positif bermaksud anda mengumpulkan lebih banyak wang tunai daripada yang anda bayar pada tahun pertama perniagaan anda. Hasil negatif bermaksud anda membelanjakan lebih banyak daripada yang anda bawa. Apabila perniagaan kecil anda menghasilkan aliran tunai operasi yang positif, anda dapat mempertahankan operasi anda tanpa menghabiskan simpanan tunai anda atau memperoleh lebih banyak dana. Anda juga mempunyai wang tunai untuk melabur semula dalam perniagaan. Dalam contoh sebelumnya, anda mengumpulkan wang tunai $ 5,000 lebih banyak daripada yang anda belanjakan, yang merupakan petanda baik untuk tahun pertama.