Cara Menghapus Invois yang Belum Dibayar dalam Pemilikan Tunggal

Walaupun usaha terbaik anda untuk mengumpulkan di setiap akaun tertunggak, hak milik tunggal anda - seperti hampir setiap perniagaan - akan mempunyai beberapa penjualan kredit yang tidak dapat dikutip. Hutang tertunggak perlu dihapuskan setelah akaun tersebut dianggap sebagai hutang lapuk, dan anda boleh menggunakan salah satu daripada dua kaedah untuk merekod penghapusan ini.

Kaedah Penghapusan Terus

Menghapus akaun terus ke akaun perbelanjaan kerana ia tidak dapat ditagih adalah kaedah penghapusan langsung. Kaedah ini adalah pilihan pemilik perniagaan yang beroperasi secara tunai. Dengan kaedah ini, anda tidak mengenali perbelanjaan hutang lapuk sehingga akaun menjadi tunggakan dan anda memilih untuk menghapuskannya. Kaedah ini tidak mengikut prinsip perakaunan yang diterima umum, atau GAAP, yang mesti dipatuhi oleh syarikat yang diperdagangkan secara terbuka.

Kaedah Penghapusan Elaun

Perniagaan yang beroperasi di bawah kaedah perakaunan akruan mesti menggunakan kaedah elaun untuk menghapuskan akaun tunggakan. Di bawah kaedah ini, perbelanjaan diiktiraf pada masa yang sama dengan pendapatan sesuai dengan GAAP. Peruntukan untuk akaun yang diragukan dibuat untuk mengiktiraf peratusan penjualan kredit yang berpotensi tidak dapat ditagih. Peratusan tersebut harus berdasarkan pada tinjauan sejarah penghutang anda yang lalu. Sekiranya anggaran penjualan kredit anda pada 4 tahun lalu adalah tunggakan, peruntukan untuk akaun yang diragukan harus dikekalkan pada 4 peratus dari penjualan kredit anda.

Mekanik Kemasukan Jurnal

Apabila anda menghapus akaun tunggakan dengan kaedah langsung, senaraikan akaun yang belum diterima sebagai sisi kredit entri dan akaun perbelanjaan hutang lapuk sebagai sisi debit entri. Apabila akaun dianggap sebagai hutang lapuk berdasarkan kaedah peruntukan, hantar entri ke piutang kredit dan debit peruntukan untuk akaun ragu untuk menghapusnya.

Menentukan Hutang Lapuk

Kaji sejarah penuaan akaun anda untuk menentukan pada masa mana akaun biasanya tidak dapat ditagih. Sekiranya anda mendapati bahawa banyak akaun masih dibayar pada titik 120 hari, pertimbangkan untuk menunggu sehingga 150 hari untuk menghapus tunggakan. Tujuannya adalah untuk mengehadkan penuaan akaun anda dan mendorong pembayaran pada akaun tepat pada masanya, kerana ini dapat mengurangkan berlakunya tunggakan.