Cara Memulakan Kedai Buku & Bakeri

Menggabungkan cinta buku dengan suasana kafe kecil adalah gabungan aktiviti yang sempurna. Kedai buku dan kedai roti menawarkan dua perniagaan yang berbeza di satu lokasi. Pada masa yang sama, menjalankan perniagaan makanan dan operasi produk runcit adalah dua usaha yang sangat unik. Selain itu, ada beberapa langkah tambahan yang perlu anda ambil untuk menyajikan makanan di lokasi anda.

1

Pilih lokasi. Anda memerlukan lokasi yang mendapat banyak pelanggan berjalan melewati kedai anda, seperti pusat membeli-belah atau pusat beli-belah yang sibuk. Anda juga harus mencari kedai di kawasan di mana terdapat banyak pembaca. Bandar kolej, bangunan perniagaan dan kawasan dengan keluarga kelas menengah semuanya adalah pilihan yang baik. Akhirnya, anda memerlukan ruang yang mempunyai ruang untuk rak buku, ruang dapur, kawasan untuk memaparkan barang bakar dan ruang untuk duduk.

2

Dapatkan izin dan lesen. Oleh kerana anda akan memasak makanan yang dipanggang dan disajikan, anda memerlukan izin pengendalian makanan, yang boleh anda dapatkan dari jabatan kesihatan daerah anda. Anda perlu mengemukakan sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan menjadualkan pemeriksaan. Anda juga memerlukan lesen perniagaan untuk memungut cukai jualan. Ini dapat diperoleh melalui pejabat pengawal selia anda, yang biasanya merupakan bagian dari pejabat setiausaha negara anda, walaupun ini boleh berbeza-beza mengikut negara.

3

Pilih nama dan logo. Mempunyai nama untuk kedai buku dan kedai roti anda boleh mencabar. Cuba fikirkan kata-kata yang menggambarkan apa yang akan anda tawarkan. "Baca dan Suapan" atau "Buku dan Tukang Masak" mungkin merupakan nama yang baik untuk kedai anda. Anda juga boleh menggunakan nama anda dan memanggilnya Jane's Bookstore and Bakery. Logo boleh dibuat oleh artis grafik dan harus menggambarkan apa yang ditawarkan oleh kedai anda. Gunakan nama dan logo pada papan tanda untuk diletakkan di hadapan kedai anda.

4

Beli buku. Sekiranya anda merancang untuk menjual buku baru, anda akan menggunakan pemborong buku untuk membeli inventori. Cari pemborong buku yang berfungsi dengan kedai buku kecil. Sekiranya anda merancang untuk menjual buku terpakai, anda boleh membelinya dari penjualan harta tanah, penjualan buku "rakan" perpustakaan atau penjualan garaj.

5

Beli peralatan dan susun kedai. Untuk bahagian perniagaan anda, anda memerlukan dapur, rak penyejuk, pengadun, penyejuk, ruang kaunter, meja dan kerusi dan kaunter paparan. Untuk kedai buku, anda memerlukan kaunter depan, meja paparan untuk menampilkan buku, beberapa kerusi berlengan dan rak buku. Anda juga memerlukan daftar tunai. Seterusnya, susun kedai. Letakkan kedai roti di bahagian depan untuk akses mudah bagi mereka yang membeli barang bakar. Fikirkan bagaimana lalu lintas akan mengalir pada waktu paling sibuk dalam sehari dan biarkan banyak ruang untuk bergerak.

6

Rancangkan pembukaan. Biarkan orang tahu apa yang ditawarkan oleh kedai anda. Sebarkan risalah ke perniagaan tempatan yang menawarkan waktu rehat istimewa. Sebagai contoh, tawarkan diskaun 50 peratus untuk muffin yang dibeli dari jam 2 hingga 4 petang. Letakkan tambahan di bahagian makanan surat khabar tempatan anda dan hantar siaran akhbar ke media tempatan (surat khabar dan stesen radio). Pembukaan besar-besaran juga merupakan masa yang tepat untuk menjadualkan pendaftaran buku dan penampilan oleh selebriti tempatan.