Apakah Analisis Trend Biasa bagi Syarikat?

Analisis trend penting dalam sektor perniagaan dan kewangan. Analisis trend sering digunakan untuk membuat unjuran dan penilaian kesihatan kewangan. Penganalisis kewangan mengkaji prestasi masa lalu syarikat mereka, bersama dengan keadaan kewangan semasa, untuk menentukan bagaimana prestasi syarikat mereka di masa depan. Analisis trend biasa bagi kebanyakan syarikat adalah berdasarkan jumlah dolar yang paling banyak digunakan untuk pelaporan kewangan.

Asas Dolar Jumlah

Asas jumlah dolar dalam pelaporan kewangan adalah cara yang cukup mudah bagi syarikat untuk memberikan gambaran kesihatan kewangan mereka kepada pelabur dan penganalisis kewangan. Menggunakan asas jumlah dolar dalam analisis kewangan bermaksud bahawa penganalisis membuat penentuan mengenai kesihatan kewangan dan ramalan mengenai masa depan berdasarkan nilai dan pendapatan syarikat yang menggunakan dolar dunia nyata, dan bukannya kaedah lain seperti pendapatan sesaham, yang merupakan hipotesis pengiraan.

Variasi

Walaupun jumlah dolar adalah kaedah utama untuk melaporkan dan menganalisis, itu bukan satu-satunya yang digunakan dalam kebanyakan kes. Pendapatan sesaham yang lebih hipotetis juga digunakan sebagai alat tambahan, seperti kaedah analisis lain. Peratusan perubahan pada setiap suku tahun atau tahunan sering digunakan sebagai salah satu cara untuk memproyeksikan potensi pertumbuhan, seperti menempatkan syarikat dalam konteks yang lebih besar dari pasaran atau industri tertentu di mana ia dijumpai. Dalam kes terakhir ini, keseluruhan pasaran juga dianalisis untuk mengetahui trend dan di mana syarikat penganalisis sesuai dengan trend tersebut.

Nisbah

Analisis trend bagi kebanyakan syarikat melibatkan penggunaan pelbagai nisbah kewangan. Nisbah ini, seperti berbagai jenis pelaporan, menyediakan alat untuk lebih memahami kesejahteraan kewangan syarikat dan di mana ia berada dalam pasarannya sendiri. Nisbah merangkumi nisbah hutang kepada ekuiti, margin keuntungan kasar, pulangan jumlah aset, perolehan inventori, tempoh kutipan hutang rata-rata, dan nisbah semasa dan cepat. Setiap jenis nisbah mempunyai kelebihan dan kekurangan, sebab itulah banyak penganalisis kewangan akan menggunakan pelbagai ini untuk melakukan analisis mereka.

Pemodelan dan Ramalan

Setelah semua maklumat kewangan diukur dan diuji, penganalisis dan pembuat keputusan penting lain dalam syarikat atau organisasi kemudian menggunakan pelbagai model untuk meramalkan trend masa depan. Idea umum adalah bahawa, semua faktor tetap sama, tren masa depan akan mengikuti prestasi masa lalu. Penganalisis kewangan biasanya akan memproyeksikan pendapatan dan pertumbuhan masa depan berdasarkan tren yang mereka lihat muncul dalam data yang mereka analisis.