Cara Menangani Bragger di Tempat Kerja

Pergi bekerja setiap hari dan mendengar tentang kehidupan indah rakan sekerja anda, ulasan prestasi yang hebat atau bagaimana dia membuat makanan terbaik dapat dengan cepat meresahkan saraf anda. Rakan sekerja yang sombong, walaupun tidak selalu sengaja, kelihatan egois dan fokus pada dirinya sendiri. Sebilangan orang menyombongkan diri kerana mereka tidak selamat, sementara yang lain melakukannya kerana mereka merasa setiap orang perlu mengetahui pencapaiannya. Berurusan dengan rakan sekerja yang sombong secara efektif memerlukan anda tetap tenang dan sopan.

1

Bercakap dengan rakan sekerja yang berkenaan semasa dia tenang dan pendiam. Jangan cuba bercakap dengannya ketika dia menyombongkan diri atau menyatakan dirinya dengan kuat. Anda cenderung merasa jengkel ketika dia menyombongkan diri, yang boleh menyebabkan emosi anda mendapat yang terbaik dari anda. Bercakap dengannya secara tertutup; jangan biarkan rakan sekerja lain mendengar perbualan anda.

2

Jelaskan kepada rakan sekerja anda bahawa anda ingin bercakap mengenai penyombongannya yang berlebihan. Nyatakan dengan segera bahawa anda tidak mahu meletakkan rakan sekerja anda. Katakan kepadanya bahawa anda senang bekerja dengannya dan anda percaya bahawa bercakap dengannya mengenai masalah ini akan membantu hubungan anda dengannya.

3

Luangkan masa ketika rakan sekerja anda membual tentang sesuatu. Berikan satu contoh yang menunjukkan tingkah lakunya dengan jelas. Jelaskan bahawa contoh yang anda berikan hanyalah salah satu dari banyak yang anda saksikan dia membual tentang prestasi, keluarga, pekerjaan masa lalu atau apa sahaja yang dibanggakannya. Jangan kelihatan kasar atau merendahkan; ingat masa ketika dia menyombong dengan tepat. Jangan membesar-besarkan.

4

Tawarkan bantuan agar rakan sekerja anda dapat bertambah baik. Cadangkan kepada rakan sekerja anda untuk memuji pekerjaan orang lain atau tanyakan kepada orang lain bagaimana keadaannya. Biasanya perbualan akan dipulangkan kepada rakan sekerja anda. Dia kemudian dapat menjelaskan bagaimana dia mendapat ulasan prestasi yang sangat baik atau bercakap tentang betapa hebatnya percutiannya baru-baru ini tanpa terdengar seolah-olah dia menyombongkan diri tanpa alasan.