Cara Menghapus Alamat IP DNS Pendua

Sekiranya perniagaan anda mempunyai komputer yang tersambung ke Internet melalui penghala jalur lebar, anda mungkin terbiasa dengan mengkonfigurasi tetapan IP di Windows. Semasa menyambung ke rangkaian, setiap komputer menerima alamat IP yang unik, tetapi itu bukan satu-satunya alamat yang diperlukan untuk mengakses Internet: Windows juga mesti menyambung ke pelayan Perkhidmatan Nama Domain. Biasanya, Windows hanya menggunakan dua alamat IP DNS, dan tidak membenarkan anda mempunyai entri pendua untuk nilai-nilai ini. Namun, jika anda menggunakan rangkaian persendirian maya atau perisian konfigurasi Internet yang lain, program mungkin menambahkan DNS pendua ke registri Windows.

1

Klik "Mula" dan ketik "cmd" (hilangkan petikan di sini dan di seluruh) di kotak carian. Tekan "Enter" atau klik ikon kaca pembesar. Sekiranya tetingkap Kawalan Akses Pengguna muncul, klik "Ya." Tetingkap arahan arahan baru muncul.

2

Ketik "ipconfig / all" di tetingkap command prompt dan tekan kekunci "Enter".

3

Cari alamat IP Pelayan DNS di bahagian penyesuai rangkaian tetingkap Konfigurasi IP Windows. Perhatikan nilai Alamat IP yang mempunyai pendua. Misalnya, jika anda menggunakan pelayan DNS Public Google, anda mungkin memiliki dua nilai alamat IP "8.8.8.8", yang merupakan alamat pelayan DNS Google utama. Dua nilai DNS harus masing-masing "8.8.8.8" dan "8.8.4.4"

4

Ketik perintah berikut di tetingkap command prompt dan tekan "Enter":

netsh interface ip set dns "Local Area Connection" statik 8.8.4.4 indeks = 2

Dengan menggunakan contoh DNS Google, perintah ini menghapus pendua nilai DNS "8.8.8.8" dan menggantinya dengan alamat pelayan DNS sekunder yang betul "8.8.4.4" dalam tetapan Protokol IP Windows.

5

Ketik "Exit" dan tekan "Enter" untuk menutup tetingkap command prompt. But semula tetingkap, kemudian sambungkan semula ke rangkaian dan Internet.