Saya Tidak Dapat Menambah Pencetak Port TCP / IP Baru pada Windows Vista

Windows Vista menggunakan protokol TCP / IP untuk berkomunikasi dengan pencetak yang disambungkan ke rangkaian perniagaan anda. Sistem operasi memerlukan beberapa fail sistem dan nilai pendaftaran untuk membuat sambungan jauh dengan pencetak; jika salah satu fail atau entri ini dihapus atau rosak, OS tidak akan membenarkan anda menambah port TCP / IP baru. Untuk menyelesaikan masalah percetakan di Windows Vista, jalankan Pemeriksa Fail Sistem untuk mengganti atau membaiki data kritikal dan periksa Windows Registry untuk kehilangan kunci atau nilai.

Ganti Fail

1

Klik "Mula," ketik "cmd" di kotak Carian, dan kemudian klik kanan "cmd" atau "cmd.exe" pada hasilnya.

2

Pilih "Jalankan sebagai Pentadbir" dari menu konteks. Masukkan kata laluan anda atau klik "Benarkan," jika diminta, untuk meneruskan.

3

Ketik "sfc / scannow" (tanpa tanda petik) ke dalam konsol, kemudian tekan "Enter" untuk menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dan membaiki fail secara automatik.

Edit Pendaftaran

1

Log masuk ke Windows Vista sebagai pentadbir. Klik "Mula," ketik "services.msc" dan tekan "Enter" untuk membuka Perkhidmatan.

2

Klik dua kali "Print Spooler", pilih "Stop" dari menu konteks, dan kemudian klik "Yes" untuk mematikan perkhidmatan.

3

Klik "Mula," ketik "regedit," dan kemudian tekan "Enter" untuk membuka Registry Editor. Klik dua kali "HKEY_LOCAL_MACHINE | SYSTEM | CurrentControlSet | Control | Print | Monitor."

4

Periksa kunci atau folder "Port TCP / IP Standard". Sekiranya tidak ada folder seperti itu, klik "Edit", arahkan ke "Baru" dan pilih "Kunci." Namakan kunci "Port TCP / IP Standard" dan tekan "Enter."

5

Klik dua kali "Standard TCP / IP Port" dan periksa panel kanan untuk item bernama "Driver."

6

Klik "Edit", arahkan ke "Baru", pilih "String Value" dan beri nama nilai baru "Driver" jika tidak ada item seperti itu. Klik dua kali "Pemandu," masukkan "tcpmon.dll" ke dalam medan Nilai Data, dan kemudian klik "OK."

7

Pilih "Pelabuhan" dari bawah "Port TCP / IP Standard." Sekiranya tidak ada folder seperti itu, buat kunci baru dan beri nama "Pelabuhan."

8

Klik "Edit", arahkan ke "Baru" dan pilih "Nilai DWORD (32-bit)" jika anda tidak melihat satu atau lebih item berikut di panel kanan: LprAckTimeout, StatusUpdateEnabled, StatusUpdateInterval.

9

Masukkan nama untuk nilai yang hilang, jika ada, kemudian klik dua kali item baru. Pilih "Perpuluhan," masukkan "180" untuk LprAckTimeout, "1" untuk StatusUpdateEnabled atau "10" untuk StatusUpdateInterval, dan kemudian klik "OK."

10

Ulangi proses di atas untuk item yang tinggal, jika berkenaan. Tutup Penyunting Pendaftaran.

11

Buka Perkhidmatan, klik kanan "Print Spooler" dan pilih "Mula" dari menu konteks untuk memulakan semula perkhidmatan.