Prosedur Simpan Jual Stroberi

Prosedur yang diusahakan oleh kedai runcit atau penjual untuk meletakkan produk segar, termasuk strawberi, di rak untuk pengguna adalah proses yang rumit. Ia memerlukan senarai panjang perincian pemeriksaan, langkah-langkah pembasmian mikroba dan keperluan insurans liabiliti. Kegagalan memenuhi satu standard untuk pemeriksaan selamat terhadap produk segar berpotensi mengakibatkan penyakit pengguna atau kematian.

Keperluan Insurans Liabiliti Penanam

Kedai runcit di seluruh negara yang membeli produk buah, termasuk strawberi, dari petani secara sah dapat meminta penanam ini mendapatkan insurans liabiliti yang sesuai untuk melindungi perniagaan ini dari tuntutan undang-undang sekiranya berlaku kecederaan akibat penggunaan buah yang tercemar. Keperluan perlindungan insurans tertentu boleh berbeza-beza mengikut kedai runcit, walaupun Gabungan Keselamatan Makanan Komuniti - sebuah organisasi keselamatan makanan bukan untung - menyatakan bahawa jumlah polisi biasanya jatuh dalam julat $ 1 juta hingga $ 5 juta. Petani tanpa perlindungan liabiliti berisiko kehilangan aset perniagaan dan peribadi dalam tuntutan sivil.

Undang-undang Hasil Persekutuan

Undang-undang Komoditi Pertanian yang Tidak Biasa, atau PACA, melindungi petani hasil daripada amalan tidak adil oleh broker atau kedai yang berusaha membeli buah-buahan dan sayur-sayuran dari petani. Menurut Seksyen 499B PACA, adalah haram bagi penjual, kedai runcit, pemborong atau broker untuk membuat pernyataan palsu / mengelirukan kepada petani untuk mendapatkan hasil. Juga tidak sah bagi entiti ini untuk menahan pembayaran untuk produk, termasuk strawberi, selama lebih dari 20 hari setelah menerima hasil penjualan. Denda melanggar undang-undang di bawah undang-undang ini melebihi $ 2.000 dan boleh merangkumi pembatalan lesen peniaga untuk membeli produk di Amerika Syarikat.

Piawaian Penggredan dan Pemeriksaan

Setiap negeri di seluruh negara memenuhi syarat penilaian dan pemeriksaan untuk produk segar, termasuk strawberi. Memenuhi standard penilaian dan pemeriksaan perlu dilakukan sebelum buah-buahan dan sayur-sayuran dapat dijual kepada masyarakat umum. Sebagai contoh, menurut Jabatan Pertanian Minnesota, pemeriksa negeri melakukan tinjauan harian mengenai kemudahan pemprosesan buah, pemeriksaan langsung buah-buahan dan memeriksa terminal penghantaran bekerjasama dengan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat. Menjual buah yang dihasilkan dari ladang di Amerika Syarikat tanpa pemeriksaan oleh pegawai berlesen adalah haram dan boleh mengakibatkan kecederaan pengguna.

Menjual Jus Buah

Pentadbiran Makanan dan Dadah memerlukan campuran jus buah, termasuk yang mengandungi strawberi, untuk memenuhi standard kualiti untuk penghapusan patogen dan mikrob berbahaya. Semasa penerbitan, proses pembasmian mesti mencapai pengurangan lima-log atau 100,000 kali ganda patogen berbanding dengan jus yang tidak dirawat. Kaedah penghapusan mikrob dan patogen secara sah dalam jus buah termasuk pasteurisasi, teknologi penyinaran UV atau gabungan prosedur ini. Menurut Konsortium Keselamatan Makanan, usaha kerjasama antara Iowa State University dan Organisasi Kesihatan Sedunia, jus yang tahan rak menggunakan satu langkah pemprosesan tunggal untuk menghilangkan patogen menahan pengecualian dari peraturan penyingkiran kandungan mikroba.