Cara Menggunakan Teknologi untuk Berfungsi Dengan Lebih Berkesan

Selama beribu-ribu tahun, peniaga dan peniaga menggunakan teknologi untuk menjadikan kehidupan mereka lebih mudah. Mesin minyak zaitun kuno memberikan bukti bahawa pedagang dari ribuan tahun yang lalu meningkatkan pengeluaran mereka dengan menggunakan teknologi terkini. Pedagang saham menggunakan pita detik 140 tahun yang lalu untuk meningkatkan kualiti maklumat mereka. Selama 60 tahun, mesin fotokopi membolehkan ketua projek membuat pasukan mereka berfungsi dengan berkesan. Teknologi terbaru hari ini dapat meningkatkan produktiviti, meningkatkan pemindahan maklumat dan memperkemas prestasi pasukan.

Tindakan Berulang-ulang

Teknologi buruk dalam membuat keputusan tetapi pandai melakukan tindakan yang sama berulang-ulang, jadi cari tempat dalam operasi anda di mana orang harus melakukan tugas berulang. Letakkan teknologi untuk bekerja di sana dan buat pekerja anda menggunakan otak mereka. Bergantung pada bidang pekerjaan anda, ganti langkah pemesinan berulang dengan pemutus, beberapa pembentuk logam lain atau penggunaan mesin kawalan berangka komputer; mengemas kini proses penerimaan atau tempahan supaya kakitangan perkhidmatan pelanggan tidak perlu memasukkan semula maklumat yang sudah ada dalam sistem anda; atau membolehkan sistem tempat penjualan anda berintegrasi dengan sistem pembukuan anda dengan lancar sehingga laporan berkala dapat dihasilkan secara automatik.

Memperbaiki Pemindahan Maklumat

Keberkesanan organisasi sering berkurang kerana maklumat tidak sampai ke mana-mana tempat yang diperlukan. Pemindahan maklumat yang buruk sangat dirasakan secara langsung dalam pasukan projek - pasukan ad hoc atau tetap yang dikumpulkan untuk menyelesaikan tugas tertentu. Teknologi yang dapat membantu dalam bidang ini di syarikat anda merangkumi laman web untuk mengekalkan maklumat terkini mengenai matlamat syarikat dan status pelbagai projek dan inisiatif; alat perisian pengurusan projek jarak jauh untuk mengendalikan pasukan yang diedarkan secara geografi atau dari segi jadual kerja; atau penggunaan alat media sosial seperti Twitter untuk memastikan semua anggota pasukan anda sentiasa dikemas kini.

Meningkatkan Komunikasi

Hampir setiap syarikat dapat memperoleh keuntungan dari komunikasi yang lebih baik, sama ada di antara rakan sekerja atau antara kakitangan dan pelanggan. Kadang-kadang ini boleh berupa komunikasi langsung, masa nyata, tetapi juga dapat merangkumi maklumat yang direkodkan untuk dijadikan sumber latihan. Perkakasan atau perisian konferensi video yang membolehkan anda melakukan perbincangan "tatap muka" tanpa perlu melakukan perjalanan, sama ada di seluruh bandar atau di seluruh dunia; perisian perkongsian desktop yang membolehkan anda berkongsi desktop anda dengan seseorang di seluruh Internet atau merakam tindakan anda untuk dilihat kemudian; atau peralatan video untuk merakam proses atau prosedur yang kemudiannya akan menjadi sumber untuk mendidik pelanggan anda atau melatih pekerja baru semuanya dapat meningkatkan komunikasi dalam perniagaan anda.

Teknologi untuk Membantu Reka Bentuk

Sekiranya tugas anda melibatkan merancang apa sahaja - perabot, rumah, cip komputer, laser - anda boleh menemui alat reka bentuk yang melancarkan proses reka bentuk. Terdapat alat untuk membantu reka bentuk itu sendiri, alat untuk membantu anda menggambarkan reka bentuk anda dan alat untuk meramalkan prestasi reka bentuk anda. Beberapa contoh alat reka bentuk ini adalah perisian susun atur yang dapat membantu anda meletakkan perabot di dalam rumah, menempatkan kawasan semikonduktor dalam rangkaian mikro atau merancang skrip filem; pencetak 3-D, juga dipanggil mesin prototaip cepat, yang dapat membuat model bahagian fizikal yang anda reka; dan perisian analisis yang meramalkan prestasi reka bentuk anda, sama ada lampu atau jambatan.

Bila Mengguna Teknologi Baru

Selalu ada persoalan kos-untuk-manfaat ketika mengadopsi teknologi baru. Mesin basuh tingkap automatik dapat membebaskan anda daripada melakukannya sendiri, tetapi jika anda membelanjakan $ 80,000 untuk menjimatkan lima minit kerja setiap hari, ia tidak berbaloi dengan perbelanjaan. Ada satu lagi soalan yang perlu ditanyakan: Seberapa matang teknologi ini? Sekiranya teknologi itu baru, walaupun ia akan menjimatkan masa dan wang anda, anda berpeluang bahawa teknologi itu akan tetap dapat digunakan dan disokong selama keperluan anda. Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak harus menggunakan teknologi baru, hanya menilai risiko yang mungkin ditelannya.