Cara Membeli Laman Web yang Menghasilkan Pendapatan

Sebagai seorang usahawan atau pemilik perniagaan, anda mungkin mengalami kejadian di mana laman web yang menguntungkan melayani pasaran yang serupa dengan anda, atau bekerja dengan khalayak yang tidak anda hadapi, kerana jurang tertentu dalam lini produk anda. Dalam kes sedemikian, anda mungkin ingin membeli laman web dan menyatukan kemampuannya yang sudah terbukti dengan gambaran perniagaan anda. Untuk menjamin anda membeli laman web yang menghasilkan pendapatan, anda boleh mengambil beberapa langkah asas untuk melindungi diri anda dari artis penipuan sambil memahami potensi pasaran laman web tersebut.

1

Lakukan kajian anda. Ini bermaksud memahami nilai awal laman web melalui perkhidmatan percuma seperti Nilai Laman Web Anda atau Dapatkan Nilai Laman Web (Lihat Sumber). Fahami pasaran laman web dengan memeriksa pautan balik Google melalui laman web seperti Search Engine Genie (Lihat Sumber) atau mencari laman web di Google dengan pengubah "pautan:". Pengubah "pautan:" mencari di Google untuk halaman yang menghubungkan ke istilah carian anda. Oleh itu, carian Google untuk "pautan: www.cnn.com" akan mengembalikan laman web yang menghubungkan terus ke CNN.

2

Tanya pemilik semasa untuk laporan perbelanjaan dan pendapatan. Mempunyai idea yang baik tentang berapa kos untuk mengurus laman web, bagaimana laman web ini dikendalikan sekarang, dan berapa banyak hasilnya dalam pengiklanan dan penjualan. Mungkin laman web ini sudah menjana banyak pendapatan, dan membelinya akan memberi anda aliran pendapatan siap. Walau bagaimanapun, mungkin laman web ini berpotensi, tetapi memerlukan beberapa usaha dengan cara reka bentuk atau pemasaran Web.

3

Rancang strategi pemasaran. Untuk laman web yang memerlukan bantuan tambahan, menyiapkan kempen pemasaran lebih awal dapat mempersiapkan anda untuk pembelian dan kenyataan memiliki dan menyelenggara laman web. Rancangkan kempen Google AdWords, dan pertimbangkan untuk mengupah penulis bebas dari laman web seperti eLance atau oDesk (Lihat Sumber) untuk mula mengiklankan laman web ini di papan pesanan dan catatan blog.

4

Selesaikan pembelian melalui perkhidmatan escrow. Setelah menulis dokumen anda dan menyelesaikan perjanjian akhir anda, anda mesti membayar pemilik laman web. Untuk mengelakkan penipuan oleh penjual yang tidak akan menyerahkan laman web setelah dibayar, gunakan perkhidmatan escrow seperti Escrow (Lihat Sumber). Ini akan menetapkan sistem di mana anda akan mengumpulkan wang untuk pembelian, dan penjual tidak akan menerima wang tersebut sehingga anda mendapat bukti pentadbir dan dokumen yang ditandatangani untuk pembelian, melindungi pelaburan anda.