Jangkaan Produktiviti untuk Penjual Jualan

Menetapkan standard produktiviti untuk wakil jualan adalah proses subjektif. Menentukan nombor penjualan penutup yang boleh diterima bergantung pada langkah-langkah dalam kitaran penjualan syarikat anda, produk yang dijual oleh perniagaan anda dan latihan keseluruhan setiap wakil penjualan. Meningkatkan jangkaan produktiviti boleh menjadi proses yang lambat, memerlukan kenaikan tambahan untuk memastikan perwakilan penjualan tetap fokus dan bekerja keras.

Menentukan Kitaran Jualan

Menetapkan jangkaan produktiviti untuk wakil jualan bergantung pada kitaran penjualan syarikat anda. Kitaran penjualan merangkumi langkah-langkah yang terlibat dalam menjual produk syarikat anda dari hubungan pelanggan awal hingga menutup penjualan. Terdapat banyak cara yang berkesan untuk membuat kitaran penjualan, walaupun prosesnya biasanya melibatkan beberapa langkah, termasuk menjadwalkan janji temu dengan pelanggan, menunjukkan produk dan membuat proposal penjualan. Proses yang diusahakan oleh perniagaan anda boleh berbeza dengan yang lain yang beroperasi di industri yang sama atau kawasan pasaran tempatan.

Bercakap dengan Kakitangan Jualan

Bercakap dengan wakil jualan yang ada dalam perniagaan anda mengenai kitaran penjualan syarikat anda. Tanyakan kepada profesional ini jika kitaran penjualan yang anda fikirkan sesuai dengan proses yang benar-benar berlaku di tingkat penjualan dan adakah perlu menambahkan atau mengurangkan langkah baru. Wajibkan setiap wakil penjualan untuk mengesan berapa lama setiap langkah individu dalam kitaran penjualan berlangsung selama seminggu tertentu. Sertakan jumlah penjualan tertutup untuk setiap wakil jualan dalam jangka masa ini. Menggunakan program perisian komputer untuk merakam waktu dapat membuat pengumpulan data lebih mudah, tetapi lembaran waktu kertas akan mencukupi.

Jumlah Data Jualan

Tambahkan semua data yang terkumpul dari wakil penjualan anda untuk membuat spreadsheet yang menunjukkan prestasi jualan terendah dan tertinggi anda. Data ini juga menunjukkan tahap prestasi rata-rata di kalangan profesional penjualan anda. Median adalah tengah data yang tepat yang memisahkan bahagian atas dari bawah. Sebagai pemilik perniagaan, tugas anda adalah untuk menentukan pekerja mana yang menghabiskan waktu di tempat kerja dengan cekap dan pekerja mana yang terlalu fokus pada langkah-langkah tertentu dari kitaran penjualan dengan mengorbankan penjualan sebenar. Bukti kerja yang tidak cekap dapat ditunjukkan dalam data penjualan terkumpul anda. Sebagai contoh, wakil penjualan yang menunjukkan jumlah penutupan rendah mungkin menghabiskan terlalu banyak masa untuk mencari dan tidak cukup masa untuk memanggil pelanggan secara langsung untuk memulakan dialog penjualan.

Tentukan Jangkaan Produktiviti

Menetapkan jangkaan produktiviti untuk wakil jualan bergantung pada pilihan anda sebagai pemilik perniagaan. Menggunakan angka jualan rata-rata yang dinyatakan dalam data penjualan terkumpul anda sebagai standard produktiviti adalah strategi perniagaan yang selamat, tetapi langkah ini juga mengharuskan anda memiliki taktik yang siap untuk meningkatkan produktiviti pekerja yang berprestasi rendah. Taktik ini boleh merangkumi memberi latihan penjualan tambahan dan bimbingan di bawah wakil jualan tinggi. Menurut Entrepreneur.com, meningkatkan produktiviti secara beransur-ansur 10 hingga 20 peratus sebulan juga dapat mendorong peningkatan produktiviti dari anggota staf.