Cara Memperoleh Pelanggan untuk Agensi Bakat

Anda mungkin pernah mendengar bagaimana selebriti menggerutu kerana 10 peratus daripada gaji mereka diberikan kepada ejen bakat; itu lawak lama. Tetapi dalam industri hiburan yang terlalu banyak penduduk, seorang ejen sering bekerja sangat keras untuk mencari peranan atau tawaran yang selamat untuk pelanggannya. Ejen bakat tahap A menggunakan kuasa sebenar kerana studio dan agensi iklan mesti mengupah seorang artis melalui ejennya. Dengan berjuta-juta penghibur yang bercita-cita tinggi ingin berehat, agensi bakat mesti melalui kerumunan untuk mencari bintang besar seterusnya.

Pengakap

Ejen tidak boleh didekati oleh orang di luar jalan - mereka mencari pelanggan. Artis yang akan datang mungkin memberitahu ejen bakat tempatan mengenai permainan atau persembahan yang semakin hampir, dan ejen bakat akan melihat acara tersebut. Tempat di mana ejen bakat dapat menyaksikan persembahan termasuk kapal pesiar, pertunjukan fesyen, taman hiburan, teater tempatan, kelas lakonan, konsert atau pameran yang dianjurkan. Sekiranya seseorang yang berjanji menarik minatnya, ejen bakat akan mengadakan pertemuan untuk membincangkan perwakilan, kemudian menjadualkan pemotretan atau ujian skrin.

Schmoozing

"Schmoozing" adalah kata lain untuk rangkaian dalam industri hiburan. Ejen bakat yang hebat dengan pengalaman bertahun-tahun di bawah bidang mereka mempunyai banyak pengaruh dan beribu-ribu hubungan. Sekiranya satu ejen mempunyai prospek yang menjanjikan tetapi tidak mempunyai cukup waktu atau sumber daya untuk memberikan komitmen kepadanya, dia mungkin menawarkan petunjuk kepada rakan sekerja.

Penyerahan

Agensi bakat menerima banyak permintaan yang tidak diminta dari pengarang, pelakon atau artis. Hampir setiap agensi mempunyai proses penyerahan dalam talian untuk menerima tangkapan kepala atau resume, dan seorang pelakon juga boleh melepaskan atau mengirim salinan demo reelnya dalam DVD. Ejen bakat mungkin terlalu sibuk untuk melihat penyerahan, jadi kakitangan pejabatnya boleh menyusun timbunan. Dari beratus-ratus penyertaan yang diterima oleh ejen bakat, hanya sebilangan kecil yang berjaya. Sekiranya ejen berminat untuk mencari pelanggan, bakat akan dipanggil untuk temu duga.

Pertimbangan

Matlamat utama agensi bakat adalah untuk membuat perjanjian dengan pelanggan. Apabila kedua-dua pihak bersetuju, kontrak dibuat antara pelanggan dan agensi untuk jangka masa yang ditetapkan. Ejen bakat menggunakan hubungan industrinya untuk mencari di mana peranan dilancarkan, kemudian berusaha untuk mendapatkan uji bakat. Ejen juga mungkin menghabiskan sebahagian besar harinya untuk membuat perjanjian telefon. Kerap kali, agensi akan membungkus dua pelanggannya untuk membuat tawaran yang lebih kuat dengan studio atau agensi iklan. Untuk kerjanya, agensi ini mengambil komisen antara 10 hingga 20 peratus dari pendapatan kasar yang dihasilkan oleh bakat dalam tempoh kontrak.