Cara Menyematkan Buku Tamu dalam HTML Menggunakan Microsoft Expression

Banyak laman web perniagaan menggunakan beberapa jenis kod yang membolehkan pengunjung memberi komen mengenai artikel atau kandungan lain yang disiarkan di laman web tersebut. Walau bagaimanapun, agak sedikit laman web syarikat yang mempunyai halaman atau kawasan yang mendorong pengunjung meninggalkan komen mengenai laman web atau perniagaan secara umum. Buku tamu yang ringkas membolehkan perniagaan melakukan begitu sahaja. Buku-buku pelawat sudah hampir sepanjang Internet itu sendiri, tetapi umumnya tidak disukai kecuali untuk digunakan di beberapa laman web peribadi. Walaupun begitu, anda boleh menggunakan Microsoft Expression dan beberapa kod penyisipan pihak ketiga yang mudah untuk membuat buku pelawat yang mendorong pelanggan dan bakal pelanggan meninggalkan komen mengenai laman web perniagaan anda dan pengalaman yang mereka alami dengan syarikat anda.

Buat Buku Tetamu

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web yang membolehkan individu dan perniagaan membuat buku pelawat percuma dan memasukkannya ke laman web mereka. Laman web seperti A-Free-Guestbook.com, Smart Guestbook, MultiGuestbook.com, Guestbook Central dan 123Guestbook.com membolehkan anda membuat akaun percuma dan menyesuaikan buku tamu yang boleh anda masukkan ke laman web anda.

2

Daftar untuk mendapatkan akaun percuma di laman web pembuatan buku tamu dan tunggu mesej pengesahan sampai di peti masuk e-mel anda. Setelah mesej tiba, buka dan klik pautan di dalam e-mel untuk mengaktifkan dan mengesahkan akaun anda dengan perkhidmatan buku tamu percuma.

3

Log masuk ke akaun anda dengan perkhidmatan buku tamu percuma. Ikuti arahan di halaman untuk menyesuaikan buku tamu untuk laman web anda. Pilih nama untuk buku pelawat dan pilih pilihan warna dan susun atur anda. Simpan tetapan buku pelawat untuk akaun anda.

4

Klik "Dapatkan Kod Buku Tamu," "Hasilkan Kod" atau pautan lain yang serupa di halaman akaun anda. Halaman atau tab baru muncul yang menampilkan kod HTML yang harus anda gunakan untuk menanamkan buku tamu di laman Web Microsoft Expression anda. Tinggalkan halaman atau tab dengan kod terbuka di penyemak imbas anda.

Masukkan Kod Buku Tetamu dalam Microsoft Expression

1

Lancarkan Microsoft Expression dan buka projek laman web yang mengandungi fail HTML atau ASP untuk laman web anda.

2

Klik "Fail", kemudian "Buka" pada bar menu Ekspresi. Pilih halaman Web di mana anda ingin memasukkan buku tamu, kemudian klik "OK." Halaman dibuka di editor Ekspresi.

3

Minimumkan tetingkap Ekspresi ke bar tugas dan kembali ke tab penyemak imbas atau tetingkap yang memaparkan kod untuk buku tamu yang disesuaikan. Klik butang "Salin Kod" atau "Salin Kod ke Papan Klip" untuk menyalin kod ke papan keratan Windows. Sebagai alternatif, sorot semua kod di kotak atau tetingkap dan tekan "Ctrl-C."

4

Klik tab Ekspresi pada bar tugas untuk menjadikan aplikasi aktif di skrin. Pada bar menu Ekspresi, klik "Alat", kemudian "Pilihan Penyunting Halaman." Klik tab "Coretan Kod" di tetingkap Pilihan Penyunting Halaman dan kemudian klik "Tambah."

5

Letakkan kursor tetikus di dalam kotak kod di tetingkap Tambah Coretan Kod. Tekan "Ctrl-V" untuk menampal kodnya. Namakan coretan kod baru "Buku Tamu" dan kemudian klik "OK."

6

Letakkan kursor tetikus di halaman Web di tetingkap penyataan Ekspresi pada titik di mana anda mahu buku tamu dipaparkan. Tekan "Enter" untuk membuat pemecahan garis atau kembalinya kereta.

7

Tekan "Ctrl-Enter" untuk membuka tetingkap Coretan Kod. Sorot kod "Buku Tamu" dan tekan "Enter." Microsoft Expression memasukkan kod HTML untuk buku pelawat ke dalam halaman.

8

Klik ikon "Floppy Disk" pada bar alat Ekspresi. Masukkan "buku tamu" di bidang Simpan Sebagai untuk laman Web baru, lalu klik "Simpan."

9

Klik "Fail" pada bar menu dan kemudian klik "Terbitkan Laman." Masukkan nama pengguna dan kata laluan FTP anda jika diminta untuk melakukannya, kemudian klik "OK" untuk menyambung ke pelayan FTP untuk laman web anda.

10

Sorot nama fail halaman Web di mana anda memasukkan kod buku tamu, kemudian klik ikon "anak panah kanan" di tengah-tengah tetingkap Publish. Aktifkan pilihan "Lokal ke jarak jauh", kemudian klik "Terbitkan laman web" untuk memuat naik halaman yang diedit ke laman web anda.

11

Lihat ke URL untuk halaman yang mengandungi kod buku tamu di penyemak imbas Web anda. Setelah halaman dimuat, buku tamu muncul di halaman.