Kelebihan & Kekurangan Logo Allusive

Logo yang boleh digunakan boleh membezakan perniagaan daripada pesaingnya atau membuat pengguna bingung dengan apa yang dijual oleh pemiliknya. Logo yang tidak berguna menimbulkan cabaran kerana hubungan mereka dengan syarikat hanya bersifat simbolik. Oleh itu, diperlukan lebih banyak usaha untuk membuat hubungan di fikiran pelanggan antara logo dan produk dan perkhidmatan syarikat.

Ciri-ciri

Logo yang tidak berguna menunjukkan sesuatu mengenai perniagaan, produk atau industrinya. Namun, hubungan logo dengan perniagaan atau industri sering kali tidak dapat dilihat oleh pengguna pada pandangan pertama. Sebagai contoh, anak lelaki Gottlieb Daimler mengadopsi bintang tiga titik pada logo Mercedes-Benz. Daimler adalah salah seorang pengasas syarikat kereta itu, dan dia pernah menggunakan bintang serupa untuk menandakan rumah baru keluarga itu pada poskad yang dihantarnya kepada isterinya. Bintang tiga titik itu disimpan dalam logo ketika Daimler-Motoren-Gesellschaft dan Benz dan Cie bergabung untuk membentuk Daimler-Benz AG pada tahun 1926.

Kelebihan

Satu kelebihan menggunakan logo yang tidak masuk akal ialah biasanya mereka tidak menyerupai logo korporat yang lain. Pedagang kopi, misalnya, yang menggunakan cawan kopi atau biji kopi dalam reka bentuk logo mereka berisiko menyebabkan pengguna mengelirukan perniagaan mereka dengan pesaing yang mempunyai logo serupa. Pemilik perniagaan juga dapat membina pelanggan yang setia jika pengguna mengenal pasti syarikat mereka dengan logo yang tidak masuk akal. Entrepreneur.com menyatakan bahawa logo Nike "swoosh" tidak memiliki arti tersendiri, tetapi syarikat itu membina pelanggan yang mengikuti dengan menghubungkan "swoosh" dengan produknya dan gaya hidup atletik.

Keburukan

Logo yang tidak berguna biasanya tidak bermakna bagi pengguna sehingga syarikat melaburkan sejumlah masa dan wang untuk menghubungkan logo dengan jenama. Namun, pengguna mungkin mendapati sebilangan logo yang sukar difahami kerana hubungan dengan perniagaan terlalu luas. Syarikat juga berisiko menyebabkan pengguna membuat hubungan yang tidak baik dengan logo yang menyinggung sesuatu di luar perniagaan utama yang dirasakan pengguna sebagai negatif.

Pertimbangan

Perniagaan kecil dengan anggaran iklan yang ketat mungkin tidak mendapat faedah daripada mempunyai logo yang tidak masuk akal. Entrepreneur.com menunjukkan bahawa perniagaan yang berkembang sering tidak dapat menangani berjuta-juta dolar dan komitmen lama yang diperlukan untuk membuat pengguna berhubung dengan logo yang tidak berguna. Banyak perniagaan kecil lebih baik dengan logo yang memasukkan nama syarikat mereka atau ilustrasi yang dengan jelas menyampaikan apa yang dilakukan syarikat.