Bagaimana Google AdSense Mengesan IP Anda?

Apabila anda memaparkan iklan Google AdSense di laman web syarikat anda, perkhidmatan periklanan Google memasukkan data penjejakan terperinci untuk setiap pelawat ke dalam pelbagai algoritma untuk menghasilkan iklan yang difikirkan oleh Google kemungkinan besar pengunjung akan mengklik. Ini memaksimumkan peluang syarikat dan Google anda menjana wang dari pelawat tersebut. Namun, perkhidmatan periklanan Google tidak menjejaki pengunjung melalui alamat IP mereka, melainkan melalui fail penyemak imbas kecil yang disebut kuki.

Alamat IP

Menjejaki pelawat melalui alamat IP mereka tidak akan memberikan maklumat terperinci atau tepat mengenai pelawat kepada Google dengan pelbagai alasan. Pertama, alamat IP boleh dinamik. Hanya kerana pelawat mempunyai alamat IP tertentu dalam satu lawatan, itu tidak bermaksud bahawa isterinya akan mempunyai alamat IP yang sama pada waktu dia melawat. Selain itu, pelayan hanya dapat melihat alamat IP sambungan Internet. Ia tidak melihat alamat IP individu yang diberikan oleh penghala ke komputer individu di rangkaian. Setiap pelawat di rangkaian kelihatan seperti pelawat yang sama dari perspektif laman web.

Penjejakan

Oleh kerana alamat IP tidak dapat mengenal pasti pengguna individu dengan pasti, perkhidmatan iklan menjejaki pengunjung melalui fail kecil di penyemak imbas mereka yang disebut kuki. Apabila anda mengunjungi laman web yang beriklan dengan Google AdSense, ia memberitahu penyemak imbas Web anda untuk membuat kuki dengan data untuk mengenal pasti anda sebagai pengunjung yang unik. Semasa anda mengunjungi lebih banyak laman web yang menggunakan perkhidmatan iklan Google, laman web tersebut akan memeriksa kuki tersebut untuk mengenal pasti anda. Ini memungkinkan perkhidmatan periklanan Google melacak penjelajahan anda dan menunjukkan iklan yang anda targetkan.

Penggunaan Alamat IP

Perkhidmatan periklanan Google tidak menggunakan alamat IP untuk melacak pengunjung, tetapi mereka menggunakan alamat IP pelawat semasa untuk membantu memilih iklan. Walaupun alamat IP sambungan individu boleh berbeza-beza, blok alamat IP khusus untuk kawasan geografi. Akibatnya, alamat IP pelawat tidak dapat mengenal pasti pelawat, tetapi dapat menunjukkan di mana pelawat berada. Ini membolehkan Google AdSense memaparkan iklan untuk tawaran dan produk yang sesuai dengan pengunjung.

Kontroversi Penyekat Kuki

Pengiklan percaya bahawa menjejaki pelawat yang melayari pengunjung dengan kuki memberikan mereka data penting untuk memaparkan iklan yang relevan yang ingin diklik oleh pengunjung, yang membolehkan pengendali laman web mengewangkan kandungan percuma yang mereka hasilkan untuk Internet. Hal ini menyebabkan pengiklan menentang upaya penyokong privasi untuk mencegah perkhidmatan pihak ketiga, seperti layanan iklan Google, dari memasang kuki pelacakan ketika pengunjung memuat halaman Web. Pengiklan percaya bahawa tanpa data pelacakan seperti ini, iklan mereka akan kurang berkesan untuk menarik klik dan menghasilkan wang untuk diri mereka sendiri dan penerbit laman web yang memaparkan iklan mereka. Ini, kata perkhidmatan tersebut, merupakan ancaman terhadap model perniagaan di mana Internet kini beroperasi.