Contoh Urgensi Korporat

Rasa mendesak korporat penting untuk perniagaan kecil dan juga syarikat besar. Urgensi korporat adalah faktor yang mendorong orang untuk bertindak apabila perubahan diperlukan. Sekiranya perniagaan anda perlu meningkatkan penjualan, meningkatkan kualiti atau mengurangkan kos, anda mesti memotivasi orang untuk bertindak balas terhadap ancaman atau peluang dalam jangka waktu tertentu. Perniagaan yang tidak mempunyai rasa urgensi korporat menjadi leka, kehilangan peluang untuk berkembang dan berisiko merosakkan kerugian dari ancaman luaran.

Urgensi atau Panik

Urgensi korporat berbeza dengan kepanikan. Urgensi adalah tindak balas yang proaktif dan terukur terhadap perubahan keadaan; panik adalah tindak balas jangka pendek apabila syarikat berada di bawah tekanan dari perubahan. Sekiranya pesaing baru yang kuat muncul yang menawarkan produk berprestasi tinggi, sebuah syarikat dapat menunjukkan urgensi dengan memberikan lebih banyak sumber dan mempercepat program pengembangan produknya sendiri. Tindak balas panik terhadap ancaman persaingan adalah dengan menurunkan harga produk yang ada dengan harapan dapat mempertahankan pelanggan - strategi yang hanya akan memberikan hasil jangka pendek.

Komitmen

Untuk membina rasa mendesak, anda mesti menerangkan mengapa perubahan itu perlu dan memotivasikan pekerja anda untuk membuat perubahan penting. Jika, misalnya, penjualan anda menurun, dorong tim penjualan untuk menganalisis mengapa ada masalah dan tanyakan kepada mereka bagaimana mereka akan menyelesaikan situasi tersebut. Dengan melibatkan pasukan penjualan dalam masalah dan penyelesaiannya, anda dapat membina komitmen untuk membuat perubahan. Pekerja yang menyedari skala masalah dan menyedari bahawa mereka dapat menyumbang akan mengembangkan rasa mendesak yang penting.

Objektif

Menetapkan objektif tertentu dengan jangka masa yang jelas membantu mewujudkan rasa urgensi korporat. Pernyataan umum seperti "kita perlu memotong kos" atau "kita mesti meningkatkan kualiti" tidak memberi petunjuk kepada pengurus atau pekerja tentang bagaimana dan kapan mereka harus bertindak balas. Satu set objektif kos untuk setiap jabatan mendorong tindakan, sementara jangka masa menambah rasa mendesak. Contohnya adalah: "Jabatan pengeluaran mesti mengurangkan kosnya sebanyak 10 peratus dalam masa enam bulan."

Penglihatan Berkongsi

Tujuan urgensi korporat adalah untuk membuat perubahan berlaku secepat dan berkesan. Untuk mencapainya, berikan visi pekerja anda kepada syarikat setelah perubahan tersebut dan faedah yang akan dibawa oleh perubahan tersebut. Sebagai contoh, terangkan bagaimana meningkatkan kualiti dan meningkatkan penjualan dapat meningkatkan keuntungan dan memastikan masa depan yang lebih selamat untuk semua orang. Sentiasa maklumkan pekerja mengenai kemajuan dan pastikan semua orang terus memenuhi objektif individu dan jabatan mereka.