Cara Membeli Francais: Rancangan Perniagaan & Pemasaran

Perniagaan francais memberikan manfaat rancangan perniagaan yang telah dicuba dan sokongan pemasaran nasional atau global oleh organisasi francais. Walau bagaimanapun, sifat tempatan setiap gerai individu memerlukan perubahan dan perubahan terhadap rancangan perniagaan dan pemasaran standard. Memahami cara mengambil rancangan yang diberikan oleh organisasi francais dan menyesuaikannya agar sesuai dengan kedai tertentu anda adalah penting kerana anda mempertimbangkan untuk melabur dalam peluang francais.

Rancangan Perniagaan Piawai

Oleh kerana francais dibina berdasarkan model kejayaan yang terbukti, banyak rancangan perniagaan anda akan diseragamkan untuk memastikan bahawa kedai anda mewakili jenama dengan berkesan. Organisasi francais yang berbeza akan memberikan tahap bantuan yang berbeza dalam memahami, melaksanakan dan mungkin menyesuaikan bahagian tertentu dari rancangan tersebut. Bahagian operasi kemungkinan akan dibuat batu, mengharuskan anda menggunakan teknik latihan, produksi, jaminan kualiti dan sumber yang terbukti, tetapi bahagian lain mungkin lebih fleksibel.

Menyesuaikan Rancangan Perniagaan

Penyeragaman total tidak selalu berlaku di pelbagai wilayah, jadi sedikit penyesuaian diperlukan untuk memastikan rancangan perniagaan anda memenuhi keperluan anda dengan berkesan. Bahagian pembiayaan rancangan anda, misalnya, harus berbeza dengan yang lain, kerana matlamat pertumbuhan dan akses kepada modal anda akan berbeza. Anda boleh menyesuaikan rancangan kepegawaian anda untuk menggambarkan strategi pengambilan dan pampasan peribadi anda, sebagai contoh lain. Semasa anda meneliti pelbagai pilihan francais, bandingkan fleksibiliti setiap pilihan untuk memahami garis panduan operasi yang mesti anda ikuti.

Rancangan Pemasaran Standard

Francaisi mendapat banyak manfaat daripada kempen pemasaran francaisor nasional dan global, yang menghabiskan berjuta-juta dolar untuk membina jenama serantau, nasional atau global yang diiktiraf. Pembangunan jenama berskala besar operasi francais memerlukan garis panduan operasi yang ketat yang dinyatakan dalam perjanjian francais untuk memastikan kualiti produk dan perkhidmatan yang konsisten di antara sebilangan besar gerai bebas. Sebagai sebahagian daripada kempen berskala besar mereka, organisasi francais dapat meminta atau meminta francaisi untuk menunjukkan jaminan pemasaran di tempat mereka atau mengedarkan bahan promosi. Sebagai balasan untuk sokongan ini, kedai individu membayar yuran pemasaran kepada francaisor. Bandingkan struktur yuran peluang francais yang berbeza dengan tahap sokongan pemasaran yang mereka berikan untuk mencari nilai terbaik.

Menyesuaikan Pelan Pemasaran

Keadaan pasaran tempatan, pilihan pengguna dan persaingan boleh mempengaruhi rancangan pemasaran anda, walaupun elemen yang ditaja oleh francaisor akan tetap berada di luar kawalan anda. Organisasi francais yang berbeza memberikan kelonggaran yang berbeza dalam bidang pemasaran tempatan. Beberapa akan membolehkan anda melengkapkan usaha berskala besar dengan iklan, program kesetiaan, promosi dan acara tempatan anda sendiri. Sekiranya anda ingin menguruskan francais anda secara lebih pasif, cari peluang dengan iklan nasional yang sangat kuat, dan bersedia membayar kos pemasaran yang lebih besar. Sekiranya anda ingin mengambil pendekatan yang lebih aktif dalam memasarkan kedai anda, berbincanglah dengan wakil francais secara langsung untuk memahami sepenuhnya fleksibiliti pemasaran yang ditawarkan oleh setiap organisasi.