Rancangan Perniagaan untuk Syarikat Perdagangan Eksport Permulaan

Seorang profesional perniagaan yang berpengalaman dalam perdagangan antarabangsa dapat berkembang menjadi peneraju sebuah syarikat perdagangan eksport. Syarikat sedemikian menjalankan perkhidmatan sokongan untuk perniagaan yang menjual barang ke pasaran asing. Mereka berfungsi sebagai jabatan eksport bagi pengeluar yang ingin menjual ke negara lain tanpa mengekalkan staf pengeksport mereka sendiri. Terdapat peluang yang baik untuk berjaya dalam ekonomi global hari ini untuk syarikat perdagangan eksport yang berkelayakan dan terancang. Langkah pertama untuk memulakan syarikat seperti itu ialah menulis rancangan perniagaan yang menyeluruh.

Ringkasan eksekutif

Sekiranya anda menggunakan rancangan perniagaan anda untuk mengumpulkan dana dari pelabur atau bankir, rancangan tersebut harus dimulakan dengan ringkasan eksekutif yang mengandungi nilai jual terkuat anda. Sekiranya pembuat keputusan yang menerima rancangan anda terkesan dengan ringkasan eksekutif, mereka mungkin merujuk keseluruhan rancangan tersebut kepada kakitangan mereka untuk analisis kritikal. Sekiranya sebaliknya berlaku, rancangan anda akan dibawa ke tong sampah dan mereka akan mendapatkan rancangan seterusnya di dalam kotak.

Penerangan Syarikat

Sertakan keterangan syarikat hampir awal, segera setelah ringkasan eksekutif. Berikan lokasi pejabat utama anda, operasi yang dilakukan di sana dan beritahu pembaca di mana sekutu dan wakil antarabangsa anda berada. Terangkan bagaimana syarikat anda berfungsi dan kemahiran khusus apa yang anda miliki yang akan membantu pelanggan membuat penjualan ke pasaran antarabangsa. Beritahu pembaca bagaimana set kemahiran dan hubungan perniagaan anda yang ada dapat memudahkan transaksi global yang rumit. Sekiranya anda mempunyai kakitangan yang pakar dalam teknikal kewangan perdagangan dan pabean kastam, jelaskan tanggungjawab mereka.

Pemasaran

Bahagian pemasaran rancangan perniagaan anda harus menunjukkan bagaimana syarikat anda akan membantu pelanggan dalam membuat penjualan antarabangsa. Oleh kerana perniagaan anda akan mengatur penjualan di pasaran asing, tunjukkan bahawa organisasi anda mempunyai kehadiran di atau dekat pasar tersebut. Sekiranya anda berhasrat untuk bekerjasama dengan program Eksport-Import Bank Amerika Syarikat untuk kepentingan pelanggan anda, berikan contoh transaksi yang akan diuruskan oleh syarikat anda. Export-Import Bank adalah agensi persekutuan yang membantu membiayai eksport barang dan perkhidmatan AS kepada pembeli di negara lain.

Kewangan

Bahagian kewangan rancangan perniagaan anda harus membincangkan hubungan perniagaan anda dengan bank antarabangsa yang aktif dalam kewangan perdagangan. Sekiranya perniagaan atau ahli pasukan anda telah bekerjasama dengan bank tersebut dalam penerbitan dan pengesahan surat kredit komersial, itu adalah kekuatan bagi syarikat baru anda. Surat kredit, di mana bank melakukan pembayaran untuk pelanggannya, adalah dokumen asas yang digunakan dalam kewangan perdagangan. Tunjukkan di bahagian ini bagaimana kakitangan anda cekap dalam teknikal dokumentari kewangan perdagangan antarabangsa.

Pasukan

Calon pelanggan akan berminat untuk belajar mengenai pengalaman dan kemampuan ahli pasukan anda dalam pelbagai aspek kewangan eksport dan perdagangan antarabangsa. Sertakan ringkasan biografi yang memberikan maklumat mengenai pendidikan setiap orang dan pengalaman perniagaan yang berkaitan sebelumnya. Sertakan wakil dari luar negara dan nyatakan hubungan mereka dengan sektor perniagaan yang mengimport dari pengeluar AS.