Strategi Pengiklanan untuk Atlet

Iklan boleh menarik perhatian atlet. Peraturan tidak bertulis untuk iklan telah berubah, dengan profesional seperti doktor gigi, peguam dan doktor beralih dari senarai kecil untuk mengumumkan perkhidmatan mereka dalam iklan berbayar penuh di surat khabar dan di televisyen. Atlet sering menggunakan strategi lain untuk menghasilkan minat, seperti sokongan, rangkaian sosial dan bahkan mengembangkan pakaian. Seperti mana-mana kempen pengiklanan, langkah pertama adalah mengembangkan rancangan terperinci.

Kembangkan Pelan

Iklan untuk atlet memerlukan persiapan, dan strategi pengiklanan yang paling penting adalah menyusun rancangan. Analisis SWOT (Kekuatan, Kelemahan, Peluang dan Ancaman) akan memberitahu anda mengenai keadaan semasa anda dan membolehkan anda merancang masa depan. Gunakan carta untuk menganalisis kekuatan yang meletakkan anda di atas persaingan; kelemahan berbanding atlet lain; peluang untuk mendapatkan nama anda di luar sana; dan ancaman, terutamanya dari persaingan. Apabila analisis SWOT selesai, terus merancang kempen iklan dengan strategi yang akan "menempatkan" anda di pasaran dan mempengaruhi cara orang berfikir, merasa dan bertindak.

Pengendorsan

Bekerjasama dengan syarikat untuk menyokong produknya boleh menjadi strategi pengiklanan win-win untuk syarikat dan juga atlet profesional. Syarikat memilih atlet kerana kualiti tertentu yang mereka miliki, dan atlet dapat melakukan hal yang sama ketika memilih produk mana yang akan disetujui dengan waktu yang terhad yang mereka miliki untuk aktiviti tersebut. Sebagai contoh, menurut buletin Harvard Business School "Working Knowledge", Canon memilih bintang tenis Maria Sharapova untuk mempromosikan kamera digitalnya kerana dia dilihat sebagai ciri yang hebat, tepat dan bergaya - yang diharapkan syarikat kamera akan "digosokkan" produk. Perkongsian itu memperkuatkan imej Sharapova dan memberi pendedahan positif kepadanya.

Rangkaian sosial

Bagi atlet yang bercita-cita untuk menjadi profesional, rangkaian sosial melalui laman web seperti Facebook dan Twitter dapat menghasilkan banyak masa. Menurut akhbar "Bintang Barat", seorang pemain bola sepak sekolah menengah yang bersedia menghadiri Universiti Ohio menyiarkan sorotan video di laman Facebooknya. Universiti Ohio memperhatikan pencapaiannya dan menggunakan halaman tersebut untuk memberitahunya bahawa dia akan mengikuti biasiswa bola sepak sepenuhnya. Atlet dengan akaun Twitter dapat memastikan kejayaan mereka dilihat di depan umum sambil memastikan pengikut sentiasa mengetahui mengenai penampilan dan kemenangan. Laman web peribadi adalah cara lain bagi atlet untuk mengiklankan penampilan dan kejayaan mereka.

Strategi Tambahan

Atlet boleh beriklan dengan mengembangkan barisan pakaian untuk menjaga nama mereka di depan orang ramai dan dengan membuat penampilan umum di acara seperti berjalan-jalan untuk amal. Manfaatkan pengaturan yang dibuat oleh biro penceramah sekiranya jadual anda mengizinkan, dan berikan wawancara kepada editor majalah.