Perjanjian Jualan Kontrak Tanah

Sekiranya anda ingin membeli bangunan untuk perniagaan anda, pembiayaan pemilik adalah satu pilihan. Apabila pemilik sebelumnya membiayai pembelian anda, anda mengelakkan kesulitan memenuhi syarat untuk pembiayaan tradisional dan perbelanjaan meletakkan pinjaman. Walau bagaimanapun, jika anda akan membeli dengan kontrak tanah, penting untuk merundingkan syaratnya terlebih dahulu dalam perjanjian pembelian dan penjualan anda sehingga struktur perjanjian akan berfungsi untuk anda.

Asas Kontrak Tanah

Dalam kontrak tanah, penjual memberi anda hak untuk menggunakan hartanya sebagai ganti kesediaan anda untuk membuat pembayaran mengikut syarat kontrak tetapi penjual tidak secara teknis menjual harta itu kepada anda. Setelah anda melengkapkan syarat kontrak, penjual akan memindahkan hak milik sah kepada anda dan anda memiliki harta tersebut. Pengaturan ini membantu penjual mengelakkan cukai keuntungan modal ke atas keuntungan mereka sambil tetap memberi anda kemampuan untuk menghapus faedah yang anda bayar pada kontrak sebagai perbelanjaan perniagaan.

Merundingkan Harga dan Kadar

Semasa anda merundingkan harga harta tanah anda, kadar faedah yang anda setujui untuk kontrak anda boleh memberi kesan yang sama terhadap kos penghunian anda dengan harga pembelian. Sebagai contoh, kontrak $ 900,000 dengan faedah 4 peratus mempunyai pembayaran yang lebih rendah daripada kontrak $ 800,000 pada 5.25 peratus. Sebagai pembeli, adalah kepentingan anda untuk membayar harga yang lebih rendah. Sekiranya kadar faedah lebih tinggi, anda akan mendapat lebih banyak faedah yang boleh ditolak cukai dan anda memulakan dengan lebih banyak ekuiti.

Bayaran Ke Bawah dan Belon

Banyak kontrak tanah bermula dengan wang pendahuluan dan berakhir dengan pembeli membuat pembayaran belon besar untuk membeli penjual. Sekiranya anda mempunyai belon, anda mungkin perlu membiayai semula pinjaman pada suatu ketika. Syarat ini munasabah untuk banyak jenis harta tanah, tetapi dengan harta perniagaan kecil, anda mungkin mempunyai ruang rundingan. Daripada mengambil kontrak tanah, anda juga dapat memanfaatkan program pinjaman Pentadbiran Perniagaan Kecil. Pinjaman ini tidak mempunyai belon dan dapat dikeluarkan dengan sedikit sebanyak 10 persen ke bawah. Semasa anda merundingkan kontrak tanah dan perjanjian pembelian anda, cuba minta penjual memberi anda syarat yang sekurang-kurangnya sebaik yang ditawarkan oleh SBA.

Syarat lain

Anda boleh meletakkan apa sahaja dalam kontrak tanah dan perjanjian pembelian. Penjual mungkin menghendaki anda memberikannya laporan kewangan berkala agar dia dapat mengesahkan bahawa anda masih boleh membuat pembayaran. Sebaliknya, jika penjual mempunyai gadai janji yang mendasari, anda boleh meminta dia memberikan bukti bahawa dia membayarnya. Sebilangan penjual mengehadkan apa yang boleh dilakukan oleh pembeli secara fizikal terhadap harta tanah untuk melindungi diri mereka daripada mengambil balik bangunan yang telah diubahsuai sebahagiannya. Anda, ejen harta tanah dan peguam anda dapat menentukan syarat apa yang masuk akal untuk perniagaan yang anda minta.