Objektif Menyelesaikan Aduan

Hampir setiap syarikat menerima aduan daripada pelanggan pada satu ketika atau yang lain. Mengendalikan pelanggan dengan betul sangat penting untuk kejayaan syarikat. Organisasi yang menangani aduan dengan cara yang betul dapat meningkatkan kesetiaan pelanggan dan meningkatkan jenamanya. Syarikat yang gagal menangani aduan pelanggan dengan cara yang betul boleh merosakkan reputasi perniagaan mereka, kehilangan pelanggan berharga dan kehilangan wang. Memahami faedah dan objektif menyelesaikan aduan pelanggan dapat membantu syarikat mengembangkan dan melaksanakan sistem yang tepat untuk menangani aduan.

Menjaga Pelanggan

Apabila syarikat menyelesaikan keluhan pelanggan dengan cara positif, ia memiliki kesempatan untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan. Sebuah syarikat menunjukkan bahawa dia mengambil berat tentang pelanggannya dengan meluangkan masa untuk mendengarkan masalah yang dialami oleh pelanggan dan berusaha mencari jalan keluar yang dapat memuaskan pelanggan. Menjaga pelanggan yang setia adalah objektif penting bagi banyak syarikat. Menurut Guy Winch, Ph.D. Psychology Today, syarikat membelanjakan lebih sedikit wang untuk mengekalkan pelanggan yang ada daripada melaksanakan strategi pemasaran untuk mendapatkan yang baru.

Mengekalkan Reputasi

Objektif lain untuk menyelesaikan aduan pelanggan adalah menjaga reputasi baik syarikat. Salah satu bentuk pengiklanan yang paling kuat adalah melalui mulut ke mulut. Apabila syarikat anda menjadikannya keutamaan untuk menangani aduan pelanggan, berita positif disebarkan mengenai syarikat anda melalui mulut ke mulut. Hal yang sebaliknya berlaku sekiranya anda gagal menangani aduan pelanggan dengan betul. Reputasi syarikat adalah aset tidak ketara yang dapat memberi nilai tambah kepada organisasi.

Lindungi Bahagian Bawah

Aduan pelanggan yang tidak diselesaikan dengan betul boleh menjadi beban kewangan bagi syarikat. Apabila pelanggan mempengaruhi keuntungan, syarikat mesti memilih untuk berusaha menjaga pelanggan atau memutuskan hubungan. Masa ada ketika syarikat mesti menjatuhkan pelanggan untuk mengelakkan kerosakan kewangan. Sebagai contoh, jika pelanggan terus mengeluh setelah syarikat membuat beberapa usaha untuk memperbaiki keadaan, organisasi harus mempertimbangkan untuk melepaskan pelanggan. Pelanggan yang mengeluh tanpa kepuasan menanggung kos syarikat dengan mengambil masa individu di jabatan sumber manusia.

Menggalakkan Penambahbaikan

Objektif menyelesaikan aduan adalah membolehkan organisasi melihat di mana mereka memerlukan penambahbaikan. Sekiranya produk atau perkhidmatan tidak memenuhi harapan pelanggan, anda boleh menilai produk atau perkhidmatan tersebut dan berusaha untuk membuat penambahbaikan. Sekiranya aduan dapat ditangani dengan cepat, pelanggan dapat mendedahkan masalah tersebut kepada orang ramai. Menyelesaikan aduan juga membolehkan syarikat menjaga pelanggannya kerana organisasi menyedari masalahnya dan dapat membuat pembetulan sebelum menerima aduan lagi atau kehilangan pelanggan.