Modal Teroka: Senarai Semak Kesungguhan

Apabila pengusaha mencari modal yang diperlukan untuk memulakan syarikat mereka, mereka mungkin beralih kepada kumpulan modal teroka yang bersedia melabur dalam idea mereka sebagai pertukaran untuk bahagian keuntungan - dan kadang-kadang pemilikan. Walau bagaimanapun, sebelum kumpulan seperti itu melabur dalam syarikat yang menjanjikan, ia mesti melakukan "usaha wajar" dan menilai kekuatan dan kelemahan penerima yang berpotensi. Senarai semak ketekunan wajar satu kumpulan modal teroka akan berbeza dari senarai yang lain, tetapi beberapa kategori tetap konsisten di antara semua pelabur modal teroka.

Isu Pengurusan

Kapitalis teroka ingin mengetahui mengenai struktur pengurusan syarikat permulaan. Senarai semak mereka sering merangkumi mendapatkan maklumat biografi mengenai pasukan pengurusan syarikat, carta organisasi pengurusannya dan peraturan perundangannya. Kumpulan modal teroka bahkan mungkin melakukan pemeriksaan latar belakang dan kredit pada pasukan pengurus.

Item Kewangan

Senarai semak usaha wajar akan merangkumi kesihatan kewangan syarikat. Kumpulan modal teroka kadangkala akan mengkaji rekod syarikat sejak ditubuhkan, termasuk penyata pendapatan, kunci kira-kira dan penyata cukai. Sebagai tambahan kepada rekod prestasi masa lalu, kumpulan modal teroka akan memeriksa rancangan dan unjuran perniagaan semasa syarikat untuk pendapatan tiga tahun akan datang untuk menentukan sama ada syarikat itu merupakan pelaburan yang kukuh.

Sejarah Personel

Sebilangan besar kumpulan modal teroka memahami bahawa kekuatan syarikat tidak diukur sepenuhnya oleh kunci kira-kira. Kumpulan modal teroka akan meneroka rekod personel syarikat untuk menentukan sejauh mana orang yang berusaha mencapai misi syarikat mencapai matlamat mereka. Kumpulan ini akan memeriksa sejarah syarikat mengenai perolehan pekerja, pertikaian buruh, pakej faedah dan masalah berkaitan buruh lain untuk menilai hubungan syarikat dengan pekerjanya.

Isu Litigasi

Kumpulan modal teroka juga mesti melihat status mana-mana tuntutan mahkamah yang melibatkan syarikat. Walaupun litigasi terhadap syarikat tidak selalu mendiskualifikasi pendanaan modal teroka, para pelabur harus memeriksa proses pengadilan yang belum selesai atau sedang berlangsung, serta dokumentasi mengenai penyelesaian hukum yang telah dicapai oleh syarikat dengan penggugat. Senarai semak tindakan wajar merangkumi mengetahui status sebarang pelanggaran jenayah atau peraturan yang melibatkan syarikat.

maklumat pelanggan

Kumpulan modal teroka ingin mengetahui mengenai asas pelanggan syarikat, kerana syarikat yang mengekalkan hubungan yang kuat dengan pelanggan mereka mewakili peluang pelaburan yang baik. Senarai semak sering kali merangkumi maklumat mengenai pelanggan terbaik syarikat, termasuk jumlah penjualan dan jangka masa hubungan pelanggan / syarikat. Kumpulan modal teroka akan bertanya mengenai pelanggan yang memutuskan hubungan dengan syarikat dan mengapa hubungan itu berakhir.