Seperti apa Proposal Pemasaran?

Sebilangan besar projek pemasaran luar di syarikat kecil beroperasi berdasarkan sistem penawaran. Pemilik perniagaan mencari perunding atau agensi penyelidikan pemasaran yang menawarkan apa yang mereka perlukan dengan harga yang paling berpatutan. Pada gilirannya, perunding atau agensi membuat cadangan bertulis, menggariskan kelayakan mereka, rancangan untuk melaksanakan projek dan apa yang akan mereka edarkan kepada syarikat setelah projek itu selesai. Proposal pemasaran adalah dokumen yang diketik yang panjangnya terdiri dari beberapa halaman hingga ukuran laporan terikat.

Latar belakang syarikat

Cadangan pemasaran adalah alat penjualan yang sangat penting untuk perunding dan agensi kecil. Oleh itu, bahagian pertama cadangan biasanya merangkumi ringkasan pengalaman dan kemampuan industri syarikat. Beberapa firma perkhidmatan pelanggan juga dapat memberikan biografi latar belakang mengenai eksekutif dan pengurus yang akan terlibat dengan projek ini. Agensi-agensi ini juga boleh menyertakan senarai syarikat di mana mereka menyelesaikan projek, atau testimoni dari pelanggan yang berpuas hati. Syarikat kecil lebih suka bekerjasama dengan vendor paling berpengalaman yang menangani jenis projek atau perkhidmatan mereka. Risiko terlalu tinggi di pasaran yang kompetitif untuk menyewa syarikat pemasaran yang tidak berpengalaman.

Latar Belakang Projek

Bahagian penting lain dari cadangan pemasaran merangkumi latar belakang projek. Di sinilah perunding pemasaran menggariskan perincian khusus projek, termasuk objektif, kaedah penyelesaian dan apa-apa perincian khas lain. Objektif biasanya mencerminkan apa yang ingin dilakukan oleh syarikat pengambilan pekerja. Kaedah menerangkan prosedur mana yang akan digunakan untuk menyelesaikan projek dengan berjaya dan cekap. Sebagai contoh, sebuah agensi penyelidikan pemasaran mungkin menunjukkan bahawa 300 tinjauan telefon akan selesai di Ohio, Kentucky dan Indiana antara 7 Januari dan 19 Januari tahun tertentu. Agensi ini juga dapat menerangkan bagaimana tinjauan diselesaikan oleh penemuduga yang duduk di terminal komputer. Bahagian arahan khas dari latar belakang projek mungkin merangkumi sepanduk tertentu. Sepanduk adalah keratan rentas data. Sebagai contoh,pelanggan mungkin mahu hasil tinjauan dilaporkan oleh kumpulan umur bersama dengan hasil keseluruhan.

Penghantaran Projek dan Jangka Masa

Dua bahagian penting lain dari cadangan pemasaran adalah penyampaian projek dan jangka masa. Penyampaian projek merangkumi data, laporan, dan persembahan yang akan disampaikan oleh perunding kecil kepada pelanggan pada akhir projek. Laporan perunding biasanya menggariskan hasil utama projek. Agensi pemasaran juga dapat membuat cadangan dalam laporan berdasarkan penemuan. Pembentangan akhir adalah perkara biasa di dunia korporat, dan boleh merangkumi persembahan komputer riba, grafik, video atau slaid ketelusan. Penghantaran sering disiapkan dan diedarkan pada masa yang berlainan. Itulah sebabnya kebanyakan perunding memasukkan jangka masa untuk penyampaian dalam cadangan pemasaran mereka. Sebaiknya vendor menyalurkan semua cadangan dan penyampaian melalui satu orang. Ini lebih baik memastikan kualiti dan kesesuaian, menurut Marketingtoday.com.

Kos dan Syarat

Sebilangan besar perunding kecil memasukkan kos projek dalam cadangan pemasaran mereka. Kos dapat dibahagikan dengan fungsi tertentu, termasuk kerja lapangan, analisis dan pelaporan. Sebilangan besar agensi memberitahu pelanggan bahawa kos akhir mungkin dalam lingkungan 10 peratus daripada yang disenaraikan dalam cadangan pemasaran. Syarat berkaitan dengan bayaran pendahuluan yang diperlukan semasa penerimaan projek. Mereka juga boleh merangkumi kewajipan kewangan pelanggan sekiranya mereka membatalkan projek.