Pelan Tindakan untuk Keselamatan Pusat Jagaan Kanak-kanak

Anda perlu mempunyai rancangan tindakan untuk pusat jagaan kanak-kanak sebelum sesuatu berlaku. Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan mengesyorkan agar anda menyelaraskan rancangan anda dengan agensi kebakaran, polis dan tindak balas kecemasan tempatan untuk memastikan rancangan anda mencukupi dan sesuai dengan prosedurnya.

Kenalan dengan tegas di Tempat

Semua pekerja mesti diberitahu tentang siapa yang harus dihubungi dalam keadaan kecemasan, dan anda harus mempunyai notis yang mencukupi di setiap ruangan kemudahan. Di sebelah setiap telefon, hantarkan nama dan alamat kemudahan anda untuk pekerja jagaan kanak-kanak yang memanggil kecemasan 911. Kawalan racun dan jalan terus ke balai bomba dan polis juga mesti dilihat dengan jelas oleh pekerja. Nombor hubungan ibu bapa perlu dihubungi oleh seluruh kakitangan. Pada masa yang sama, ibu bapa perlu mempunyai nombor telefon bimbit pengarah dan kakitangan lain sekiranya mereka perlu menghubungi kakitangan dalam keadaan kecemasan semasa pusat tersebut dipindahkan atau kejadian lain menghalangi anda menggunakan talian darat.

Laluan Pemindahan Dibentuk

Latihan yang kerap dapat membantu anak-anak berlatih mengosongkan bangunan sekiranya berlaku kebakaran atau ancaman lain. Buat laluan sebelum membuka pusat anda dan tulis rancangannya di manual dasar pusat anda, dalam buletin maklumat untuk ibu bapa dan di papan iklan di dinding pusat. Tentukan ke mana anak-anak akan dibawa dan bekalan apa yang diperlukan. Sebagai contoh, pekerja mesti membawa telefon bimbit ke tempat pemindahan tempat ibu bapa akan dihubungi. Sekiranya sesuai, gunakan halaman permainan mudah alih di roda untuk memindahkan balita dan bayi atau memberikan anak-anak kepada anggota kakitangan yang mengeluarkan anak-anak di dalam kereta bayi atau kenderaan yang dilengkapi dengan tempat duduk kereta.

Langkah Pencegahan

Banyak keadaan darurat dapat dielakkan dengan perancangan yang tepat. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, contohnya, jumlah pertambahan jumlah bilik kecemasan paling tinggi setiap tahun dan dapat dikurangkan dengan pandangan dan perancangan masa depan. Pelan tindakan anda harus merangkumi panduan setiap hari untuk anda atau anggota staf untuk mengenal pasti potensi bahaya di mana anak-anak dapat mencari peluang memanjat. Buat tempat pendaratan lembut di taman permainan dan kawasan di mana kanak-kanak berlari. Rancang untuk mengenal pasti dan menghilangkan kemungkinan bahaya sebelum anda buka setiap hari.

Pertimbangkan Potensi Ancaman

Keselamatan anak-anak anda boleh terancam dari pelbagai sumber, masing-masing memerlukan tindak balas yang sedikit berbeza. Siapkan rancangan untuk keadaan darurat yang berkaitan dengan cuaca yang boleh merangkumi angin kencang atau banjir. Pertimbangkan di mana anda akan membawa anak-anak jika anda menghadapi serangan ganas di pusat atau jika ibu bapa yang tidak bertanggungjawab membuat ugutan. Siapkan kakitangan anda untuk memerhatikan bungkusan mencurigakan yang dibawa oleh anak-anak atau orang luar. Penceroboh atau mesej yang mengancam mesti diberi perhatian serius dan dilaporkan kepada pihak berwajib. Senaraikan kemungkinan ancaman dalam manual keselamatan anda dan berikan latihan berkala kepada kakitangan anda untuk bertemu dan menangani setiap kemungkinan senario.