Cara Beriklan Dengan Bayaran Per Tayangan

Bayaran per kesan, juga biasa disebut PPM, adalah bentuk iklan dalam talian yang berbeza. Daripada kaedah bayar per klik yang popular, anda sebenarnya membayar berapa kali iklan anda muncul di laman web. Iklan PPM dijual berdasarkan seribu tayangan untuk sejumlah wang yang ditetapkan. Jumlah wang yang akan dibelanjakan untuk kempen PPM sangat bergantung pada populariti laman web di mana iklan akan dipaparkan dan berapa kali anda mahu iklan anda disiarkan.

1

Tentukan di mana anda mahu mengiklankan. Terdapat ribuan laman web yang menawarkan iklan PPM. Sekiranya anda ingin menjangkau khalayak yang ramai, laman web nasional atau global akan menjadi pilihan terbaik anda. Periksa dengan laman web ini untuk melihat berapa banyak bayaran mereka dan buat akaun pengiklan dengan mereka.

2

Buat iklan sepanduk anda. Laman web yang anda iklankan akan mempunyai spesifikasi untuk Anda ikuti untuk iklan sepanduk anda. Anda boleh menggunakan perisian reka bentuk seperti Paint Shop Pro, Photoshop atau GIMP untuk membuat sepanduk anda mengikut spesifikasi ukurannya. Pastikan sepanduk anda menggambarkan perniagaan atau tawaran istimewa anda dengan tepat.

3

Muat naik sepanduk anda ke laman web pengiklanan. Sebilangan besar laman web akan membolehkan anda memuat naik atau menghantar e-mel sepanduk yang sudah siap serta URL untuk halaman di mana anda ingin membawa sepanduk tersebut.

4

Pantau statistik banner anda. Sekiranya anda menyedari bahawa sepanduk anda mempunyai beberapa ribu tera dan beberapa klik, anda mungkin perlu mengubah sepanduk anda. Pengiklanan PPM memerlukan sedikit perubahan untuk memastikan iklan anda menarik bagi penonton yang menonton.

5

Cawangan ke laman web lain. Daripada meletakkan semua telur iklan anda dalam satu bakul, cubalah iklan PPM dengan beberapa laman web sehingga anda menjumpai satu yang memberikan hasil terbaik kepada anda.