Pengekalan & Latihan Kakitangan

Pengekalan kakitangan harus menjadi keutamaan strategik dalam perniagaan dengan berbagai ukuran. Pengekalan kakitangan mendorong pengekalan pelanggan dan pengekalan pelanggan akhirnya mendorong keuntungan, yang menekankan perlunya fokus pada pengekalan dari awal. Pemilik perniagaan yang bijak sudah tahu atau akan segera menyedari bahawa program latihan dan pengembangan yang sedang berjalan dan berterusan memainkan peranan penting dalam menarik dan mengekalkan bakat.

Realisme Pengekalan

Sebilangan perolehan tidak dapat dielakkan dan sihat untuk perniagaan. Masalah timbul, bagaimanapun, apabila pembelotan sukarela merangkumi anggota kakitangan perniagaan yang paling tidak mampu ditanggung. Walaupun mudah untuk berfikir bahawa wang adalah satu-satunya jawapan untuk memerangi kadar perolehan, kebanyakan pekerja mahukan lebih banyak. Latihan dan pengembangan adalah sebahagian dari "lebih" itu kerana ia menyampaikan mesej yang jelas tentang nilai perniagaan dan ingin melabur dalam kakitangannya. Apabila orang yang tepat memilih untuk tinggal, perniagaan, kakitangan dan pelanggan semuanya mendapat faedah.

Mewujudkan Budaya Pembelajaran

Persekutuan Kebangsaan Perniagaan Bebas mengenal pasti tiga tugas sumber manusia yang bersama-sama memupuk persekitaran budaya belajar dan membantu dalam pengekalan kakitangan. Oleh kerana pemilik perniagaan bertanggungjawab untuk mewujudkan visi yang mendorong syarikat maju, setiap pemilik perniagaan harus "memiliki" tugas-tugas ini walaupun perniagaan mempunyai bahagian sumber manusia yang terpisah. Mulakan dengan melakukan penilaian keperluan latihan, proses berterusan yang melihat pertumbuhan dari perspektif kemahiran. Cari jurang antara keperluan kemahiran semasa dan masa depan. Tugas dua melibatkan menukar keperluan latihan menjadi rancangan pengembangan pekerja yang komprehensif. Tugas terakhir melibatkan komunikasi berterusan. Sampaikan hasil penilaian keperluan latihan,menetapkan jangkaan bahawa latihan berterusan perlu dan didorong dan kemudian menangani spesifik program pengembangan pekerja dan peluang untuk latihan.

Latihan Dalaman

Program latihan dalaman boleh menumpukan pada peningkatan dan pengembangan pada keterampilan semasa dan memberi peluang untuk kemajuan kerjaya. Program onboarding yang berkesan mula menggabungkan staf baru ke dalam budaya belajar dari hari pertama mereka bertugas. Bergantung pada syarikat dan kedudukan, dua minggu hingga beberapa bulan kelas dan / atau latihan berkomputer adalah cara yang baik untuk bermula. Kemudian, bimbingan, bimbingan dan bayangan pekerjaan dapat membantu seorang kakitangan baru merasa berdaya, yakin dan bermotivasi sebelum melangkah keluar sendiri. Latihan dan latihan silang yang berterusan dapat membuka peluang kepada peluang-peluang baru yang membuat staf tetap terlibat dengan perniagaan dan termotivasi untuk belajar.

Latihan Luar

Budaya belajar yang mendorong anggota staf untuk terus belajar sendiri boleh memberi kesan yang besar terhadap kadar pengekalan staf. Bayaran balik pengajian adalah faedah penting bagi banyak pekerja. Di samping itu, tenaga kerja yang berpendidikan adalah tenaga kerja yang lebih berharga dan dapat memberikan kelebihan daya saing yang penting untuk kejayaan perniagaan. Perniagaan dapat melindungi dirinya sendiri apabila memberikan faedah ini dengan memasukkan syarat pembayaran balik. Sebagai contoh, sesuaikan rancangan pembayaran balik tuisyen sehingga ia hanya berlaku untuk ijazah atau kursus individu yang berkaitan dengan peluang pekerjaan semasa atau masa depan di dalam syarikat dan termasuk syarat bahawa kakitangan mesti tetap bersama syarikat itu untuk jangka waktu tertentu setelah menerima wang untuk sekolah.