Cara Membuat Gambar Menggunakan Lengkung Bezier di Illustrator

Pada awal inovasi Adobe PostScript, melukis karya seni bermaksud mengeluarkan serangkaian arahan teks untuk menentukan bentuk yang ingin anda cetak. Merasakan jarak antara pola pikir pengaturcara yang mendasari fungsi PostScript dan kepekaan kreatif yang akan mendorong pengguna untuk menarik, syarikat membuat ujung depan visual yang mengubah ilustrasi komputer menjadi Illustrator. Lengkung bezier membentuk bahagian yang tidak terpisahkan dari fungsi menggambar program.

Alat Bentuk

Illustrator mempermudah proses membuat bentuk geometri asas dengan menawarkan alat khusus yang melukis segi empat tepat, poligon, bintang dan elips. Walaupun bentuk segi empat tepat semata-mata tidak mempunyai lengkung bezier, bentuk tetap merupakan bahagian penting dari fungsi menggambar program. Illustrator juga menawarkan varian alat yang membuat segi empat dengan sudut bulat atau bersudut, yang dijuluki alat Bulat Segitiga dengan tepat. Bentuk blok asas ini mempercepat tugas menggambar ketika anda membina gambar di Adobe Illustrator.

Alat Pen

Lukisan Bezier bergantung pada titik jangkar licin dan sudut. Alat Pena Adobe Illustrator membentuk kaedah utama program untuk membuat gambar bezier bebas. Setiap kali anda mengklik dan menyeret untuk membuat titik sauh dan membentuk jalan, anda menentukan perubahan arah. Titik halus seperti batu gergaji ketika anda memanipulasi pegangan yang memanjang darinya, di mana kedua-dua sisi garisan yang anda lukis bergerak dengan pegangan. Titik sudut membentuk perubahan arah yang tajam, bersudut dan runcing seperti sudut poligon.

Menukar Mata Anchor

Setelah anda melukis bentuk yang hanya mengandungi titik sudut, anda boleh menggunakan alat Convert Anchor Point Illustrator untuk menukar sudut tajam menjadi bezier. Alat ini membolehkan anda mencipta semula titik jangkar dengan mengkliknya, kemudian menyeret pemegang bezier yang diperlukan untuk mengubah dirinya dari sudut ke lekukan. Hasilnya adalah titik lancar - dan jalan yang mengubah arah untuk mencerminkan perubahan pada titik jangkar. Sebaliknya, jika anda menggunakan alat ini ke titik sauh yang halus, ia melengkung lekukan ke sudut.

Menyelaraskan Titik Anchor

Alat Pemilihan Langsung Adobe Illustrator membolehkan anda memindahkan titik sauh tunggal pada gambar dan menyesuaikan panjang pegangannya secara individu. Penyesuaian ini dapat mengubah kemiringan atau curam lengkung yang muncul dari satu sisi pemegang, tetapi mereka tidak dapat membuat titik sauh yang merupakan lengkung bahagian dan garis lurus bahagian. Untuk memecahkan kedua pegangan sehingga anda dapat menyesuaikan setiap sisi titik sauh secara berasingan, ubah satu pegangan dengan alat Convert Anchor Point untuk membuat titik gabungan.