Cara Mengurangkan Perolehan Sukarela

Jabatan sumber manusia yang rajin mengeluarkan banyak usaha untuk mengisi kedudukan terbuka dengan calon pekerjaan yang tepat. Setelah jawatan ini diisi, harapannya adalah bahawa pekerja baru akan terbukti menjadi pekerja keras yang tetap bersama syarikat. Selalunya, kedudukan pekerjaan dibuka lagi apabila pekerja yang tidak berpuas hati mengambil pekerjaan lain. Ini boleh menjadi rangkaian peristiwa yang mengecewakan, tetapi ada langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan jenis perolehan sukarela ini.

1

Buat persekitaran yang mendorong kepercayaan dan komunikasi. Beri pekerja anda tugas baru atau tanggungjawab yang lebih besar dengan tugas mereka sekarang. Ini menunjukkan bahawa anda mempercayai pekerja anda dan merasakan bahawa mereka kompeten untuk menyelesaikan tugas. Sampaikan kepada mereka apa harapan anda dan seperti apa jangka masa tugas tersebut. Apabila tugas selesai, beri mereka maklum balas.

2

Beri matlamat kepada pekerja, dan kenali pekerjaan yang dilakukan dengan baik. Anda boleh melakukan ini dengan membantu pekerja anda mengembangkan rancangan kerjaya. Tanyakan kepada mereka di mana mereka ingin menjadi profesional dalam satu tahun, dua tahun dan lima tahun. Kemudian bantu pekerja anda menetapkan matlamat untuk mencapai tahap profesional ini. Apabila matlamat tercapai, beritahu pekerja anda bahawa anda telah memperhatikannya. Sediakan sistem ganjaran kecil untuk menambahkan insentif. Ini membantu pekerja anda merasa lebih banyak dilaburkan dan senang dengan pekerjaan mereka, menyebabkan mereka cenderung untuk tidak pergi.

3

Melabur dalam melatih pekerja anda. Berikan latihan dan alat profesional yang mereka perlukan untuk berjaya. Sekiranya kursus latihan luar diperlukan atau peralatan pejabat baru akan meningkatkan kecekapan, buat pelaburan. Tindakan pihak syarikat ini membuat pernyataan bahawa pekerja anda dihargai. Apabila orang merasa dihargai, mereka lebih cenderung untuk tinggal.

4

Kekal bersaing dengan syarikat lain. Perolehan sukarela boleh timbul dari peluang untuk pekerjaan yang lebih baik. Kaji pakej faedah anda - rancangan 401k syarikat anda, perlindungan insurans kesihatan dan percutian. Jadikannya setara atau lebih baik daripada syarikat serupa untuk mengurangkan perolehan. Juga, perhatikan apa yang anda bayar kepada pekerja anda. Tentukan sama ada gaji permulaan anda kompetitif dan adakah promosi dan kenaikan gaji sesuai atau lebih baik daripada pesaing anda.

5

Pastikan anda tidak membebankan atau menekan pekerja anda. Kadang kala syarikat menambah tanggungjawab atau tekanan kepada pekerja yang ada dan bukannya menggaji orang baru untuk berkongsi beban. Percubaan untuk menjimatkan wang ini secara tidak sengaja dapat menimbulkan kemarahan, menyebabkan rasa tidak puas hati pekerja anda sekarang. Ketidakpuasan dalam pekerjaan sekarang membawa ke tempat lain. Sebaliknya, kekalkan beban kerja dan tarikh akhir pekerja anda pada tahap yang mencabar tetapi boleh dicapai.