Penjenamaan Vs. Penjenamaan semula

Penjenamaan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keseluruhan reka bentuk dan promosi syarikat, produk dan perkhidmatannya. Penjenamaan melibatkan pemilihan warna dan elemen reka bentuk yang digunakan dalam membuat logo dan secara konsisten melabel dan mengemas semua produk menggunakan elemen yang serupa untuk menjenamakan pengiktirafan syarikat ke dalam fikiran pengguna. Penjenamaan juga melibatkan pengiktirafan keseluruhan mesej syarikat, yang ditenun menjadi elemen reka bentuk dan ciri pemasaran. Penjenamaan semula adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan mengambil jenama yang ada dan mengubah atau mengubah elemen mesej dan reka bentuknya.

Kelebihan Penjenamaan

Menjenamakan syarikat dan produk atau perkhidmatannya membantu membezakan syarikat daripada persaingannya. Sekiranya penjenamaan dilakukan dengan berkesan dan konsisten, pengguna akan langsung mengenali syarikat berdasarkan warna dan elemen reka bentuknya sahaja. Contoh penjenamaan yang berjaya dapat dilihat di banyak rangkaian restoran francais dan syarikat minuman ringan, di mana gambar logo itu sendiri mengenal pasti jenama tersebut dalam fikiran pelanggan.

Kekurangan Penjenamaan

Untuk menjadi berkesan, mesej penjenamaan mesti diulang dengan kerap dan melalui banyak medium. Imej jenama syarikat harus konsisten melalui laman web, papan tanda bangunan, kad nama, bahan cagaran dan pembungkusan produk. Ini dapat menjadi prospek yang mahal, terutama untuk perniagaan kecil yang mungkin tidak memiliki anggaran iklan dan pemasaran yang besar. Kelemahan lain untuk penjenamaan adalah bahawa jika penampilan dan nuansa jenama menjadi ketinggalan zaman, atau jika syarikat itu mengubah imejnya dengan ketara, penjenamaan semula mesti dilakukan.

Kelebihan Penjenamaan Semula

Penjenamaan semula adalah cara mengemas semula imej syarikat dan membina jenama baru atau terkini. Penjenamaan semula dapat menghidupkan kehidupan baru ke dalam syarikat, produk atau perkhidmatan, mengubah cara yang dirasakan oleh pengguna. Ini juga dapat menciptakan peluang bagi perusahaan untuk menerima pesan atau posisi baru dalam industrinya, yang memungkinkannya menjangkau pasar baru dan menarik demografi baru.

Kekurangan Penjenamaan Semula

Sama seperti proses penjenamaan, penjenamaan semula juga merupakan pelaburan kewangan yang signifikan bagi sebuah syarikat. Penjenamaan semula membatalkan jenama sebelumnya dan dalam beberapa keadaan, boleh mengakibatkan kekeliruan atau kurangnya pengiktirafan jenama oleh pengguna. Sekiranya ini berlaku, usaha penjenamaan semula serentak mahal dan merugikan jenama asal, yang kehilangan ekuiti dan pengiktirafannya. Penjenamaan semula yang berjaya sering mengekalkan beberapa elemen jenama yang dikenali dan dikenali sebelum ini. Ini termasuk menggunakan skema warna yang sama atau mengemas kini fon untuk mengekalkan kemiripan pengenalan jenama untuk pelanggan yang ada.